Izmene zakona: Poljoprivrednicima koji su "preplatili" naknadu za odvodnjavanje biće vraćen novac

Vlada Srbije Skupštini je uputila novu verziju izmena zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojima su poljoprivrednici oslobođeni naknade za odvodnjavanje.
Izmene zakona: Poljoprivrednicima koji su "preplatili" naknadu za odvodnjavanje biće vraćen novac
Foto: 021.rs
Ovim izmenama biće ispoštovan deo sporazuma koji su predstavnici poljoprivrednika potpisali sa Ministarstvom poljoprivrede posle protesta traktora na ulicama širom Srbije.

Poljoprivrednicima je obećano da će ove godine biti oslobođeni 50 odsto iznosa naknade, a da od januara 2024. godine naknada za odvodnjavanje više za njih neće postojati.

Prema izmenama koje su upravo ušle u skupštinsku proceduru, naknadu za odvodnjavanje ne plaćaju fizička lica i preduzetnici - vlasnici i korisnici zemljišta upisanog u registar poljoprivrednih gazdinstava, vlasnici objekata iz oblasti bezbednosti hrane, kao i vlasnici objekata iz registra u oblasti veterinarstva. 
 
Svi ostali obveznici nastavljaju da plaćaju naknadu za odvodnjavanje, a obaveza naplate ostaje kod "Voda Vojvodine" i "Srbijavoda".
 
Izmenama se definiše i da će poljoprivrednicima (fizičkom ili pravnom licu) ove 2023. godine naknada za odvodnjavanje biti umanjena za 50 odsto.
 
"Obveznici naknade za odvodnjavanje iz stava 1. ovog člana kojima je utvrđena obaveza naknade za odvodnjavanje rešenjem za 2023. godinu donetim pre stupanja na snagu ovog zakona, smatra se da su izmirili obavezu naknade za odvodnjavanje u celosti uplatom 50 odsto iznosa utvrđenog rešenjem za 2023. godinu. Ako je obveznik naknade za odvodnjavanje u 2023. godini platio više nego što je obavezan da plati za 2023. godinu u skladu sa stavom 1. ovog člana odobriće se, na zahtev obveznika naknade, povraćaj više plaćenog iznosa ako nema dospelih obaveza po drugom osnovu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija", navodi se u izmenama ovog zakona.
 
Ovo su novosti koje poljoprivrednici dugo čekaju i zbog kojih su, u slučaju nereagovanja vlasti, najavili i mogućnost novih protesta od 1. septembra. Izmene zakona upućene su Skupštini desetak dana pre početka septembra.

Detaljnije o ovim i drugim zahtevima poljoprivrednika, koji su mahom sa teritorije Vojvodine, čitajte u OVOM tekstu.

  • Ana

    24.08.2023 06:20
    Plati, pa ćemo ti vratiti
    Da bi vratili sredstva koja si više uplatio treba prvo da im uplatiš neke pare. Tako smo mi prošli sa porezom, jer smo uplatili prvu ratu za plac koji po zakonu ne treba da se oporezuje, jer je manji od 10 ari. Prvo smo morali da uplatimo taksu za žalbu na rešenje o porezu i posle taksu za povraćaj uplate. Kao da službenici nisu već plaćeni za posao koji rade.
  • Mica

    23.08.2023 23:08
    Odvodnjavanje
    Naplacuju odvodnjavanje i umlim ljudima.
  • Inzenjer

    23.08.2023 21:31
    Losa odluka
    Pitam se kako ce se kanali cistiti, od kojih para?
    Taman smo malo uredili kanalsku mrezu, ali eto ukidanjem ovog poreza vracamo se u nazad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija