Mali: Minimalac nema veze sa minimalnom potrošačkom korpom, izjednačavanje nije zakonska obaveza

Ministar finansija Siniša Mali tvrdi da minimalna zarada nema nikave veze sa minimalnom potrošačkom korpom, i da njihovo izjednjačavanje nije zakonska obaveza.
On je tako odgovorio na pitanje N1 zašto ni pet godina nakon što je obećao da će minimalac biti izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom to nije učinjeno.
Pregovori za utvrđivanje minimalne cene rada za 2024. godinu, u kojima učestvuju predstavnici više ministarstava u Vladi Srbije, sindikata i poslodavaca, počeli su nedavno. Prvi krug završen je bez konkretnog dogovora o visini minimalne zarade, a pregovori će biti nastavljeni sutra.
Predstavnik sindikata "Nezavisnost" Zoran Ristić izjavio je u sredu da sindikati ne odustaju od izjednačavanja minimalne cene rada sa minimalnom potrošačkom korpom, a to su, kako je rekao, ranije obećavali i predstavnici vlasti.
 
"Taj zahtev o izjednačavanju je sindikat uputio još 2018. godine, dogovor je bio da se to ostvari u naredne tri godine. I predstavnici vlade su bili za to. Jedan takav zahtev je bio logičan, jer minimalna zarada mora da obezbedi egzistencijalni i socijalni minimum zaposlenog i njegove porodice", rekao je Ristić za N1.
 
Sindikati su, dodaje, očekivali da se to desi ako ne za tri, a ono za četiri ili pet godina.
 
Inače, pre nego što su pregovori i počeli, predsednik Srbije, kojem to nije u nadležnosti, najavio je da će novi minimalac biti 400 evra. Trenutni minimalac je 40.000 dinara.
  • DrMr

    25.08.2023 10:06
    Jel moguće da ove ovoliko nije sramota ovakvih izjava, pa šta je ovo bre...!!!!
  • Dr mr

    24.08.2023 21:15
    Stancic
    Koliko stanova treba minimalno svako da ima?koliko dr.a koliko radnik nestecnik?
  • Q

    24.08.2023 20:53
    Q
    Mali idi na gradilište i rmbači na 100°c za minimalac pa se onda javi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija