Ministarka poljoprivrede: Eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, vlasnici da ne brinu

U Srbiji je do sada eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, a država je do sada isplatila 287 miliona dinara vlasnicima, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.
Ministarka poljoprivrede: Eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, vlasnici da ne brinu
Foto: Pixabay
"Vlasnici zaraženih svinja ne treba da brinu. Svima će biti nadoknađeno po tržišnoj vrednosti, po kilogramu cene na dan eutanazije", kazala je ona.
Tanasković je ponovo apelovala na sve poljoprivrednike i stočare koji se bave svinjarstvom da ne kriju da se bolest pojavila kod njih na gazdinstvu i da ne pokušavaju nelegalni transport iz zarazenih delova u nezarazene delove.
"To se nikako ne sme raditi. Vojska i policija su na terenu. Tužilaštvo takođe. Međutim i dalje ima neodgovornog ponašanja, a i afrička kuga svinja može da se zaustavi samo ako svi poštujemo pravila", istakla je ministarka.
 
Prema njenim rečima, 26.000 eutanaziranih svinja do danas čine jedan odsto našeg stočnog fonda.
 
"Bude li nam afrička kuga ušla na farme koje imaju preko 20, 50, 100 hiljada svinja, to je nenadoknadiva šteta i to je ono što ne sme da nam se desi", naglasila je Tanasković.
 
Ona je navela i podatak od juče koji pokazuje da je afrička kuga ušla u 1.600 gazdinstava u Srbiji u 43 jedinice lokalne samouprave i 14 okruga.
  • iguman

    25.08.2023 12:35
    Vidim, da bar godinu dana, neću jesti pastetu.
  • Видовита Зорка

    25.08.2023 11:20
    Уђе куга свуда још у скупштини србије није била да мењамо заражене посланике партијском кугом
  • Selo

    25.08.2023 10:51
    Rang lista najvećih ugnjetavača seljaka:
    1.mesto- nepismena ili polupismena državna administracija
    2.mesto- uvoznički lobi
    3.mesto- divlje svinje
    4.mesto- smrdibube
    5.mesto- lisice
    6.mesto - šakali
    7.mesto- nepogode
    Iako su sve štetočine u ekspanziji, prva dva mesta su veći problem nego sva ostala gamad zajedno. Uz to su zakonom toliko zaštićeni kao da su vrste pred istrebljenjem. Kada bismo se njih rešili, ostalo bi bilo mnogo lakše. I nisam,bre, robot!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija