U Beogradu dva odvojena protesta: Zašto "Srbija protiv nasilja" danas nije na Gazeli?

U Beogradu su za danas najavljeni protest "Srbija protiv nasilja" i, u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), blokada mosta Gazela.
U Beogradu dva odvojena protesta: Zašto "Srbija protiv nasilja" danas nije na Gazeli?
Foto: 021.rs (arhiva)
Na 17. protestu "Srbija protiv nasilja", po najavi organizatora, šetaće se do sedišta Radio televizije Srbije (RTS) i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).
 
Početak protesta zakazan je za 19h ispred Skupštine Srbije, a potom će protestna šetnja biti organizovana Dečanskom, Makedonskom, Takovskom ulicom do RTS, a onda do REM-a.
SEOS je najavio da će, zbog Zakona o planiranju i izgradnji da blokira most Gazela, od 14 do 22 sata.
 
Na društvenim mržama SEOS je objavio da traži da se razmatra narodna inicijativa kojom bi se van snage stavio taj pravni akt, koji smatra "nakaradnim i nenarodnim".
Na pitanje zbog čega se organizuju dva protesta u istom danu bez koordinacije, imajući u vidu bliskost i više puta javno pokazanu saradnju opozicije koja se predstavlja kao tehnički organizator protesta i ekoloških organizacija, Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno kaže za Danas da se "na sastancima organizacije protesta 'Srbija protiv nasilja' nije se specifično pričalo o litijumu".
 
"Protest koji traje već četiri meseca i ima svoju formu ne može biti lako izmenjen, o čemu govore iskustva prethodnih serija protesta. Svako iz opozicije ko želi da podrži SEOS može da se pojavi u nekom trenutku tokom dana na Gazeli i ja sam sigurna da će nas biti dosta. Pozivam i sve građane da dođu. Ova borba je zajednička", kaže Stojković i dodaje da će ona biti na Gazeli sa SEOS-om.  
 
"Stranka Zajedno apsolutno podržava zahteve o zabrani kopanja litijuma i bora i naravno da podržava protest u organizaciji SEOS-a", zaključuje.
 
Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke kaže da će takođe danas biti na protestu SEOS-a i da će učestvovati u blokadi Gazele, a i Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, navodi da podržava SEOS.
 
Robert Kozma iz Zeleno-levog fronta kaže da ta stranka podržava opravdano nezadovoljstvo i bunt građana protiv iskopavanja litijuma i uništavanja njihove životne sredine.
 
"Naši predstavnici će biti na protestu", kaže Kozma.
Međutim, za razliku od prošlog puta kada je SEOS blokrao auto-put i kada su se blokadi pridružili i građani u protestu "Srbija protiv nasilja", ovog puta opozicija, najavljujući svoj protest, nije pomenula blokadu Gazele.
 
"Mi smo njih pozvali. A sa nekima smo se lično videli i rekli su da će doći. Ali videćemo ko će doći, jer se svi slažu da je zakon problematičan", rekao je za Danas Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar".
  • Neveseli

    26.08.2023 19:52
    Dobar mi je ovaj "AltF4". Vi ste kao Žan - Žak Ruso.. Manija gonjenja, mraka itd. Vučko je prejak za ove malene. Nema tu nažalost ujedinjenja. Prevelike sujete su sveprisutne. Po toj logici, svi su vučkovi igrači. Brega, Čola, Jezdić, Dr. Nele itd.. Ne prolazi to, shvatite već jednom, bajni intelektualci..
  • Mira

    26.08.2023 19:10
    Hi
    Pa vi iz pozicije je uništavate... U svakom pogledu...
  • Чеја

    26.08.2023 18:15
    У потпуности се слажем са вашим коментаром! Једног тиранина смо срушили 2000 овог можемо још брже али неком неодговара и завлачи грађане којих да и нема више!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija