Koalicija: Poslednje verzije predloga zakona o medijima značajno odstupaju od Medijske strategije

Koalicija za slobodu medija koju čini više nevladinih organizacija (NVO) ocenila je danas da poslednje verzije predloga Zakona o javnom informisanju značajno odstupaju od Medijske strategije.
Koalicija: Poslednje verzije predloga zakona o medijima značajno odstupaju od Medijske strategije
Foto: 021.rs
Te verzije, kako se navodi u zajedničkom saopštenju koje je prosledila Slavko Ćuruvija Fondacija, obesmišljavaju ključne mere oko kojih su se 2020. godine usaglasila udruženja medija, novinara i Vlada Srbije.
Rešenjima koja nudi Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, dodaje se u saopštenju, omogućava se nastavak finansiranja medija koji učestalo krše Kodeks novinara Srbije, promovišu nasilje i koriste govor mržnje usmeren na neistomišljenike vlasti.
Koalicija za slobodu medija navodi da predstavnici Vlade Srbije u radoj grupi za izradu zakona u poslednjem momentu pred javnu raspravu obesmišljavaju to zakonsko rešenje uvođenjem mogućnosti da praktično svaki mediji može da osnuje sopstveno samoregulatorno telo i izdaje potvrde o poštovanju kodeksa za potrebe konkursa za sufinansiranje.
 
Tekstom predloga Zakona o elektronskim medijima, a suprotno ciljevima Medijske strategije kao dokumenta koji definiše politiku Vlade u oblasti medija kako tvrde iz Koalicije, odustaje se od izbora novog saziva Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).
 
"Pored toga što postojeći članovi Saveta ne ispunjavaju uslove za članstvo u tom telu kako ih definiše novi predlog Zakona, brojni domaći i međunarodni izveštaji već godinama označavaju Savet REM kao kritičnu tačku u selektivnoj i neefikasnoj medijskoj regulaciji", dodaje se u saopštenju.
 
Koalicija navodi i da Vlada Srbije insistira na očuvanju REM-a u sistemu državne uprave, suprotno praksi koja je primenjena kada su u pitanju Poverenik za informacije od javnog značaja ili Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kao i da odbija da usvoji obavezu da Savet REM-a donese kodes rada članova tog tela.
 
Predlogom novog Zakona, kako su dodali, onemogućena je građanska i sudska kontrola rada REM-a, a organizacijama koje upućuju prijave zbog ponašanja pružalaca medijskih usluga uskraćuje pravo da zaštite javni interes u oblasti informisanja.
"Konačno, u oba zakona Vlada je u poslednjem trenutku unela istovetan član koji omogućava povratak države u vlasništvo nad medijima i naknadno legalizuje trenutno vlasništvo Telekoma Srbija u medijima, koje je u suprotnosti sa važećim zakonima. Na ovaj način Vlada poništava dosadašnju medijsku reformu i donosi rešenja suprotna Medijskoj strategiji koja nalaže okončanje privatizacije medija", navodi se u saopštenju.
 
Koalicija za slobodu medija ocenila je da ne postoje uslovi za ispunjenje Medijske strategije, niti uslovi za neophodne reforme u medijskom sistemu ukoliko Vlada ostane pri svojim zakonskim predlozima.
 
"Takođe, ukoliko javna rasprava o medijskim zakonima počne bez navedenih ključnih odredbi, Koalicija neće moći da podrži ovakve predloge i kroz javno zagovaranje će tražiti podršku za svoje stavove", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija