Sindikalci tvrde: Nije postignut dogovor o minimalcu

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je danas da na Kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije postignut dogovor oko visine minimalne zarade.
Sindikalci tvrde: Nije postignut dogovor o minimalcu
Foto: 021.rs
Orbović dodaje da je za 7. septembar zakazana sednica tog tela na kojoj će se o tome razgovarati.
"Na jučerašnjoj sednici Kolegijuma SES-a jeste razgovarano o povećanju minimalca, ali nije doneta nikakva odluka jer to telo i nema ovlašćenja za donošenje odluka, već je samo utvrđen datum sednice SES-a za 7. septembar na kojoj će se o tome razgovarati", rekao je Orbović za Betu.
Pojedini mediji preneli su juče da je na Kolegijumu SES-a postignut dogovor oko visine povećanja minimalca za 2024. godinu.
 
Orbović je rekao da u razgovoru na Kolegijumu predstavnici države, koje je predvodio ministar finansija Siniša Mali, nisu popuštali zahtevima sindikata da se minimalac poveća i za ovu godinu, a da se za narednu njegova vrednost izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je, prema poslednjim podacima za maj, iznosila oko 52.000 dinara.
 
"Država nije popuštala našim zahtevima, a mi nismo odsustali od naših stavova", rekao je Orbović.
 
Na poslednjim pregovorima, 25. avgusta, Ministarstvo finansija odbilo je da poveća minimalnu zaradu za ovu godinu, koja bi se računala od septembra i predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara.
 
Odluka o visini povećanja minimalne zarade, prema Zakonu, o radu mora biti doneta do 15. septembra, a ako se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera države, poslodavaca i reperezentativnih sindikata, konačnu odluku donosi država.
  • Drmr

    31.08.2023 20:03
    Dogovor
    Mora da bude kako ja kazem_e to je dogovoreno!!!Dobro je samo za vodje sindikata i mene .
  • Brundo

    31.08.2023 13:20
    Minimalac će biti koliko Vučić kaže,džaba sastanaka,dnevnica i arčenja voznih parkova mogli su se sms porukama sa službenih telefona koji svi imaju dogovoriti…Uvek se napravi da minimalac bude za najviše radnih dana u mesecu tako npr februar je jadan…Sta znači u NIS-u ili EPS-u minimalac???Firme koje su pred raspad imaju minimalac a ostali…
  • Map

    31.08.2023 12:24
    Povecanje ce biti od nove godine odnosno sa platom u drugom mesecu i to na 48000 kako je vec davno Vucic najavio a price sindikata su samo price

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.