Crna Gora: U voću iz Srbije nije bilo zabranjenog pesticida, nego veća količina dozvoljenog

Uprava za bezbednost hrane Crne Gore izvinila se građanima zbog netačnog navoda da je u voću iz Srbije čiji je uvoz sprečen bilo zabranjenog pesticida Hlorpirofosa.
Crna Gora: U voću iz Srbije nije bilo zabranjenog pesticida, nego veća količina dozvoljenog
Foto: Pixabay

Saopšteno je da je do davanja pogrešne informacije došlo zbog nesporazuma u telefonskom razgovoru sa inspektorima.

Kako se navodi u saopštenju Uprave, tačno je da je naloženo uništavanje blizu 10 tona voća, ali isključivo zbog količine ostatka pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i u Crnoj Gori i u Srbiji dozvoljeni za upotrebu, prenose Vijesti.

"Do povećane količine ovih rezidua može doći usled prekomerne upotrebe pesticida ili nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da crnogorska Uprava sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije ima ''saradnju na veoma visokom nivou i da je Srbija statistički gledano država u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglašenih pošiljki".
 
"Ono što je najvažnije je da smo postupili po pravilima i za mnogo manje opasne supstance postupili po zakonskim procedurama i kritične proizvode povukli sa tržišta, što je i svrha našeg delovanja", navodi se u saopštenju Uprave za bezbednost hrane.
 
Inspekcija Crne Gore je na graničnom prelazu sa Srbijom - Dobrakovo sprečila uvoz skoro 10 tona breskvi i nektarina.
  • Darko

    02.09.2023 10:25
    Ipak su unistili to voće
    Nije šija nego vrat. Svakako su to voće uništili zbog preteranog pesticida u njemu. Kao da je bitno koji je u pitanju, naprosto nezdravo je za ljudsku ishranu.
  • lol

    02.09.2023 09:55
    Da li neko uopste ispituje povrce i voce koje domaci proizvodjaci plasiraju na domace trziste ili ovde sve prolazi? Cujemo za "propuste" samo kad se nesto izveze.
  • Joca

    02.09.2023 08:45
    I onda vam je NATO kriv za sva oboljenja. Dobrovsmo jos zivi sta jedemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.