Organizacija potrošača: Savet za bezbednost hrane nije se sastao pet godina

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da se nadležne institucije ne bave ozbiljno kontrolom zdravstvene ispravnost hrane.
Organizacija potrošača: Savet za bezbednost hrane nije se sastao pet godina
Foto: Pixabay
Naveo je i da se Savet za bezbednost hrane nije sastao pet godina.
On je, povodom vraćanja dve pošiljke voća za 15 dana iz Hrvatske zbog upotrebe zabranjenog pesticida hlorpirifosa, rekao da u Srbiji uopše ne postoji kontrola upotrebe zaštitnih sredstava i perioda karence.
"Kod nas skoro da ne postoji kontrola upotrebe pesticida, fungicida, insekticida i perioda trajanja karence. Nacionalna organizacija potrošača Srbije skoro deset godina traži da joj se obezbede sredstva kako bi mogla da daje uzorke na analizu u nezavisnu laboratoriju, ali joj nisu dodeljena“, rekao je Papović.
 
Dodao je da se Savet za bezbednost hrane, pri Ministarstvu poljoprivrede, koji bi trebalo da se bavi procenom rizika u oblasti bezbednosti hrane, osnovan u maju 2017, nije sastao pet godina.
 
Papović je rekao da Savet daje odobrenje kada neki novi proizvod treba da se plasira na tržištu na osnovu sastava koji navede proizvođač, a pitanje je, kako je rekao, da li će se kao takav i pojaviti na tržištu.
  • Ralle

    16.09.2023 23:17
    Sram Vas bilo..tuzno i jadno..neznalice i pecenjari vode firme,nikoga nije briga sta jedu nasa deca u koju se kunu i prave slogane,vracajy nase proizvode pune otrova zabranjenog u EU,svaka im cast,ko kontrolise domace proizvode..niko,ko dozvoljava uvoz hemije koja je zabranjena u EU,neznalice ili pametnjakovici ...Jadna nasa Srbijo,uspavali su nas,unistili nam radost,ubijaju nas,truju,fabrika guma kod Zrenjanina..a stvarno sta smo mi Bogu zgresili i dokle tako...a onda parizer...ministri su se skoro udavili gutajuci parizer pred kamerama...ima li dno kraja?
  • @usput

    03.09.2023 17:19
    jednostavno i inspekcije kao i
    savet je su naprosto poslušnici ili im je nametnuto da rade tj ne ne rade. Ucenjeni, prinuđeni uopšte ne mogu da rade ono što bi trebalo. Ako i imaju odgovarajući kadar, što inače vrlo sumnjam. Vidi samo ko je ministar poljoprivrede, pa šta uopšteo očekuješ???
  • usput

    03.09.2023 16:00
    komentar
    Država nas tera na štednju više od otrova ne mogu ni voće i povrće da kupujem na pijaci.Zašto inspekcije ne kontrolišu proizvode na tezgama sve je puno otrova.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija