Đedović: Svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji štedi struju - i tako već godinu dana

U proteklih godinu dana, svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine.
Đedović: Svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji štedi struju - i tako već godinu dana
Foto: Pixabay
To je za današnju Politiku rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i istakla da to pokazuje da građani vode računa o potrošnji.
Ona je rekla da domaćinstva, kako bi smanjila račun za struju, treba da obrate pažnju na potrošnju u višoj i nižoj tarifi, jer je niža, noćna tarifa, četiri puta jeftinija nego dnevna.
"Za građane koji su socijalno ugroženi preporuka i apel je da u gradu ili opštini gde žive podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i na taj način ostvare mesečno umanjenje računa za struju i gas i do 50 odsto", navela je Đedović.
 
Prema njenim rečima, novac u budžetu je obezebeđen tako da 190.000 domaćinstava može da ostvari pravo na besplatne kilovate struje ili popust za isporučenu toplotnu energiju.
 
"Važno je samo da podnesu zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi, a prijavljivanje je moguće tokom cele godine", izjavila je ministarka.
 
Ona je rekla da korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica ne moraju ponovo da dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju zahtev na kojem biraju za kakav energent žele da ostvare popust.
Đedović je izjavila i da seoska domaćinstva mogu da ostvare to pravo, bez obzira na broj stambenih jedinica, jer se gledaju, pre svega, prihodi, a olakšicama su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja, kojima bi isključenje struje ugrozilo život.
 
"Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa", zaključila je Đedović. 
  • Ovakav

    05.09.2023 19:41
    Ovakav
    vid stednje je olicenje dubokog siromastva veceg dela gradjana!
  • Samopromocija

    05.09.2023 17:30
    Još jedna svakonedeljna samopromocija.
  • Zemlja čudesa

    05.09.2023 11:53
    I ne samo to!
    Štedi se i ’leb, meso, mleko, voće, povrće, na garderobi... Mi smo jedan veoma štedljiv narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija