Podignuta optužnica protiv prevaranata iz beogradskih kol-centara: Strancima uzimali milione

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal podiglo je optužnicu protiv 21 osobe zbog prevara velikog broja stranaca preko kol-centara u Beogradu.
Podignuta optužnica protiv prevaranata iz beogradskih kol-centara: Strancima uzimali milione
Foto: Pixabay
Tokom januara i februara uhapšeno je 30 osoba iz četiri kol-centra, piše Politika.

"Tokom istrage, po odluci sudije za prethodni postupak, u pritvoru se nalazilo 25 osumnjičenih, a tužilaštvo je 7. jula 2023. godine podiglo optužnicu protiv 21 okrivljenog", rečeno je za Politiku u Tužilaštvu. Ono je nastavilo istragu protiv ostalih osoba koje za sada nisu optužene, odnosno postupak nije ni obustavljen ni prekinut.

U dve međunarodne policijske akcije "Infiniti" privedeno je 30 osoba koje se terete da su izvršile krivična dela računarske prevare. U februaru je uhapšeno 16 osumnjičenih da su navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.
 
Pretresom na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, policija je od njih oduzela više od 130.000 evra u gotovini, 70.000 evra u kriptovalutama, više računa sa kriptovalutama kao i nekoliko automobila i jedan stan.
 
U istoj akciji prethodno je privedeno 14 osoba u Srbiji i jedna u Nemačkoj. Ispitana je 261 osoba i protiv njih su pokrenuti postupci, saopšteno je iz Interpola. Policija je tada pretražila 22 lokacije - pet u Bugarskoj, dve na Kipru i 15 u Srbiji, uključujući četiri kol-centra i 11 kancelarija u Srbiji, dve kancelarije na Kipru, dve kompanije i tri kancelarije u Bugarskoj.
 
Kako Politika saznaje, sprovodi se više od 20 finansijskih istraga, zaplenjeno je 100 terabajta informacija, automobili (među kojima je jedan jaguar), kao i stan u "Beogradu na vodi".
 
U Srbiji su pretresene prostorije preduzeća "Olimpus prajm" i "Asgard" iz Beograda, a istražitelji su u ovim firmama našli važne podatke i dokaze, čijom analizom je utvrđena osnovana sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih zemalja. Konačni iznos štete se još uvek procenjuje.
 
Policija je tada zaplenila i tri hardvera sa oko miliona dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotivini, tri vozila, elektronsku opremu i rezervne kopije podataka, kao i raznu dokumentaciju.
Prevare preko interneta su rastući problem u svetu, a prema dostupnim podacima samo u SAD je tokom prošle godine lakovernima ukradeno više od tri milijarde dolara. Na udaru prevaranata sve češće je i Nemačka, čiji građani na ovaj način godišnje izgube milijardu evra.
  • Ana Lakota

    26.11.2023 22:29
    Prevara preko aplikacije Whats
    Kad će biti pohvatani oni koji na aplikaciji whatsap traže 420€
    I pošalju navodno paked putem FedExExpres kao "humnitarno
    I tako meni uzeli 3000€
    Da ću dobiti 50.0000€
  • ko to uznemirava?

    06.09.2023 09:28
    A,kada će biti pohvatane raznorazne agencije koje zovu na kućni telefon,nekada i na mobilni i pričaju o nekim dušecima, kremama, jastucima,i zovu na promocije. Ajde da je jedna agencija,nego nedeljno najmanje tri-cetiri puta.
    U posledne vreme nisu naporni,jer mi je kućni telefon isključen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija