"Strogo poverljivo": Šta se dešavalo sa službenom beleškom inspektora Milenkovića?

Pre nego što je iz MUP-a upućena tužilaštvu, Služba unutrašnje kontrole, koja je direktno pod ingerencijom ministra, belešku je proglasila za "strogo poverljivu".
Kako piše NIN, upravo je ta služba sve vreme proganjala Milenkovića, šefa operative Dušana Mitića i njihove saradnike iz 4. odeljenja beogradske policije za borbu protiv droge.
Postojanje službene beleške, sada smenjenog inspektora Slobodana Milenkovića, u kojoj navodi da su mu preko posrednika poslanik SNS Vladimir Đukanović, advokat Predraga Koluvije, i biznismen Aleksandar Papić, suvlasnik tablioda Objektiv, nudili 100.000 evra i napredovanje u karijeri da zataška Jovanjicu, potvrdila su dva tužilaštva i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 
Međutim, niko nije objasnio zašto i više od 16 meseci nakon podnošenja službene beleške njeni navodi nisu ispitani, piše NIN.
 
Vlast je pokušala da sakrije dešavanja u Jovanjici zbog službene beleške Milenkovića iza oznake "strogo poverljivo". Međutim, NIN je uvidom u belešku koju je sačinio Milenković utvrdio da nema nikakve oznake poverljivosti i tajnosti, niti je ona data u beogradskoj policiji. 
 
Kako saznaje ovaj nedeljnik, tu oznaku je pre nego što je iz MUP-a beleška upućena tužilaštvu, dala Služba unutrašnje kontrole (SUK) koja je direktno pod ingerencijom ministra.
 
Tada je ministar bio Aleksandar Vulin, koji se slikao kako okopava u Jovanjici. A upravo je SUK sve vreme proganjao Milenkovića, šefa operative Dušana Mitića i njihove saradnike iz 4. odeljenja beogradske policije za borbu protiv droge. Dva puta su vodili Milenkovića i Mitića na poligraf, koji su prošli, ali se progon, kako ističe NIN, nastavio. 
 
Upravo je u saradnji sa SUK-om odmah po imenovanju Bratislava Gašića za ministra unutrašnjih poslova Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo postupak protiv njihovih saradnika.
 
Optužnicu je podiglo na dan svedočenja Milana Isakova u postupku za Jovanjicu 1. SUK sada vodi Goran Colić, koji je sa Gašićem došao iz BIA. Colić je obavljao posebne zadatke za ovu vlast, bio je u upravi FK Partizana ispred navijača, kada su tribinu preuzeli Janjičari, a pratio je Vojislava Šešelja po povratku iz Haga i Darka Šarića kada se predao. 
 
Upravo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu (VJT) i Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) prepušteno da saopšte da je navodno u pitanju "strogo poverljiva" beleška.
 
VJT u Beogradu, kojim šefuje Nenad Stefanović i koje se istaklo u progonu Milenkovića i njegovih saradnika, saopštilo je:
 
"U vezi sa navodima iz službene beleške inspektora Slobodana Milenkovića od 5. jula 2022. godine, a zarad tačnog informisanja, podsećamo da je VJT u Beogradu tim povodom obavestilo javnost još 16. jula 2022. godine da je MUP Srbije ovom tužilaštvu 11. jula 2022. godine dostavilo pomenutu službenu belešku, kao i da je beleška odmah po prijemu prosleđena Tužilaštvu za organizovani kriminal kao nadležnom za postupanje, jer to tužilaštvo vodi dva krivična postupka u vezi sa predmetom 'Jovanjica'. Pomenuta beleška je označena oznakom tajnosti 'strogo poverljivo'".
Iz TOK-a je na pitanje NIN-a šta je preduzeto povodom beleške stigao odgovor da im je "Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo službenu belešku Slobodana Milenkovića, a s obzirom da je reč o predmetu koji je primljen pod oznakom strogo poverljivo, sa istom oznakom je i zaveden pa se shodno tome ne mogu davati nikakve dalje informacije".
 
To znači da tužilaštvo smatra da je tajna da li su ispitivali službenu belešku i šta su uradili, jer je sama beleška proglašena za tajnu. A beleška je i dalje tajna, iako je njen sadržaj NIN objavio prošlog četvrtka.
 
Ceo tekst čitajte u današnjem NIN-u.
  • Astrid

    14.09.2023 10:54
    Sluzbena beleska
    Belesku progutao Vulin I
    njegov sef Vucic!
    Svi tragovi vode k'njima!!

    A da,
    Vucic se prevario,
    nagradio je Milenkovica medaljom,
    za najbolji rad!

    KAKO TO DA SE, NAJPAMETNIJEM
    NA SVETU DESI!

    NARODE,
    PITAJTE SE!!




  • noname

    14.09.2023 09:22
    niste vi za nikakav posao
    i prazan papir bi nestao ovima iz prestonice, i još se hvale valda da im bude lakše
  • Takodje Verica

    14.09.2023 09:14
    Stradija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.