Tužilaštvo Kosova podiglo optužnice protiv pripadnika MUP-a Srbije zbog seksualnog zlostavljanja

Specijalno tužilaštvo Kosova je danas podiglo optužnicu protiv dva bivša pripadnika policijskih snaga Srbije pod inicijalima I.R i D.D za krivično delo "seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu".
Tužilaštvo Kosova podiglo optužnice protiv pripadnika MUP-a Srbije zbog seksualnog zlostavljanja
Foto: 021.rs
"Kao pripadnici policijskih snaga MUP-a Srbije, tokom rasprostranjenog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na albansko civilno stanovništvo na teritoriji opštine Priština, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, počinjeno je seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
Dodaje da se optuženima na teret stavlja "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
"U ovom slučaju, žrtva je zadobila teške telesne povrede kao i trajne psihičke traume", dodaje se u saopštenju.
 
Specijalno tužilaštvo je zatražilo od Osnovnog suda u Prištini da se optuženima suđenje održi u odsustvu, pošto su "iscrpljeni svi pravni napori da se oni pronađu".
 
Tokom rata na Kosovu 1998/99. godine ubijeno je više od 13.000 civila, uglavnom iz redova albanske zajednice.
 
Više od 1.600 lica se i dalje vodi kao nestalo.
 
Ne zna se tačan broj žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, iako Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuje da je na Kosovu bilo oko 20.000 žrtava seksualnog nasilja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija