Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže: Pravilnik narednih 30 dana na javnoj raspravi u Skupštini

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je, govoreći o Predlogu pravilnika za izdavanje pojedinačnih dozvola za izdavanje 5G frekvencija, istakao da je to prvi od korak ka 5G mreži.
Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže: Pravilnik narednih 30 dana na javnoj raspravi u Skupštini
Foto: Pixabay
"U smislu definisanja zakona i podzakonskih akata, prvi veliki je urađen u aprilu ove godine kada je Parlament na predlog Vlade usvojio Predlog o elektronskim komunikacijama koji definiše postojanje mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima Srbije obezbedimo brz i pouzdan internet", izjavio je Jovanović za TV Prva.
On je dodao da je drugi korak pravilnik, koji će od sledeće nedelje biti na javnoj raspravi u Skupštini Srbije narednih 30 dana.
"Želimo da sve bude transparentno i da pre svega svi operatori koji su zainteresovani za 5G mogu da daju svoju sugestiju. Treći korak je aukcija, koja, ako bude sve kako je planirano, može da se organizuje naredne godine. Tu aukciju organizuje Republička agencija za telekomunikaciju i poštanske usluge (RATEL)", objasnio je Jovanović.
 
Rekao je da sredinom naredne godine može da se završi postupak dodele frekvencija za 5G mrežu i dodao da on definiše broj dozvola za izdavanje 5G mreža, minimalnu cenu za to, kao i frekventne opsege.
 
"Naročito je bitna brzina pokrivanja, jer naravno 5G ne može da se uradi u jednoj godini. Bitni su nam veliki gradovi, veliki auto-putevi da budu što pre pokriveni. Upravo to pravilnik definiše, dinamiku pokrivanja Srbije kada je u pitanju 5G mreža", istakao je Jovanović.
 
Na pitanje šta će uvođenje 5G mreže doneti građanima, Jovanović je ukazao da postoje veliki benefiti i za građane i za privredu.
 
"U odnosu na 4G mrežu, 5G mreža omogućava mnogo veće protoke, sto i više puta veće protoke kada je u pitanju internet, jer naravno danas je internet nešto što je presudno kada je u pitanju mobilna telefonija", rekao je Jovanović.
Dodao je da je druga bitna stvar što je kašnjenje podataka u 5G mreži svedeno na minimum.
 
"To znači da će građani moći, na primer, da gledaju utakmice i da biraju koju kameru žele da prate na utakmici i da sami biraju svoj video sadržaj", naveo je Jovanović.
 
Ministar je rekao da je pomoću 5G mreže moguće upravljati robotima u industriji, što će prema njegovim rečima, značajno doprineti razvoju inovacija u Srbiji.
 
"Ta 5G mreža se koristi za upravljanje sistemima koji rade u velikim industrijama i zbog toga ćemo forsirati pokrivanje gradova i industrijskih zona sa 5G", istakao je Jovanović.
  • javna

    17.09.2023 15:22
    rasprava
    u skupstini.pa tamo sedi politicki podobni nepismeni.ni ne znaju sta je 5g ili prenos podataka
  • Miloš

    17.09.2023 13:58
    Sluđivanje mase
    Ja ne znam da li ovde u komentarima neki stvarno pišu svoje mišljenje i "informisanost" ili su dobili direktivu da sluđuju onaj deo populacije koji gleda Zadrugu. Ako je do ovog sluđivanja, idite na Informer, tamo vam je taj deo populacije. Kaže jedan da u Nemačkoj samo po selima to koriste... Odakle taj podatak? Pričao mu rođak Milivoje koji tamo radi na "bauštelu"? Samo Deutsche Telekom u Nemačkoj pokriva 94% populacije sa 5G. Kaže drugi komentator da njemu to ne treba. Pa ne treba ni meni stetoskop jer nisam lekar, ali mi treba 5G, i meni i klijentima firme u kojoj radim i koja se bavi razvojem robotike.
  • Nikola

    17.09.2023 13:52
    Svakih 15 godina ista priča. Ista priča je bila i za 3G i za 4G...
    5G ne šteti ljudima i prestanite gutati gluposti sa YouTube-a!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.