Zašto Srbija još uvek nije dobila najavljenu 5G mrežu: Vlast bira između Kine i SAD

Pandemija kovida 19 usporila je uvođenje 5G mreže u Srbiji, ali je još uvek izvesno da će se to dogoditi i to, sudeći prema najavama nadležnih, možda već sledeće godine.
Zašto Srbija još uvek nije dobila najavljenu 5G mrežu:  Vlast bira između Kine i SAD
Foto: Pixabay
U javnosti postoji dosta različitih komentara i stavova oko toga šta je potrebno da Srbija uvede mrežu pete genaracije, zašto se to nije već desilo, kao i na temu šta bi njeno uvođenje donelo građaima, piše Euronews Srbija.
 
Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović kaže da je tender za 5G infrastrukturu trebalo da bude održan još u prvom kvartalu 2021. godine.
 
"Mislim da je razlog za odlaganje strah Vlade Srbije, jer je favorit za dobijenja tendera bio kineski Huavej. Bojali su se da će se naći u sredini 'Hladnog rata' između SAD i Kine", rekao je on za Euronews Srbija. 
 
Takođe, Vuksanović podseća i na Vašingtonski sporazum, kao i na odredbu da se Beograd i Priština suzdržavaju od instaliranja 5G infrastrukture od nepouzdanih proizvođača.
 
Uvođenje 5G infrastrukture pretežno uz pomoć Huaveja bi, smatra on, bilo zameranje Vašingtonu koji pokušava da potisne Kinu, što jeste politika prethodne, ali i aktuelne administracije SAD.
 
"Stručnjaci su saglasni u tome da Srbija potencijalno kaska jer još uvek nema tendera. Sa jedne strane Huavej bi bio najisplativije rešenje, a sa druge bi se Beograd zamerio Vašingtonu, pa bi čak postojala i mogućnost potencijalnih finansijskih sankcija", ističe Vuksanović.
 
Sa evropskog stanovišta, takođe, postoje zabrinutosti kada je kompanija Huavej u pitanju, dodaje Vuksanović.
 
"Vašington je mnogo opasniji jer imaju praktične kapacitete da reaguju na osnovu svojih zabrinutosti, međutim, postoji i fobija da ćemo otuđiti evropske države. I kod njih, iako su možda bile privučene atraktivnim ponudama koje nudi Huavej, javila se bojazan od toga da mogu da dopuste kineskoj državi, odnosno kineskoj kompaniji da prodre previše duboko u njihovu infrastrukturu", poručuje istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
 
On poručuje da se to vidi na primerima Nemačke ili Velike Britanije, te i da će Evropska unija svakako gledati kako se Huavej ponaša na srpskom tržištu.
 
Potencijalnim prekidom saradnje sa ovom kompanijom, ističe Vuksanović, Srbija bi se našla u neprijatnoj poziciji, jer se srpska saradnja sa Huavejem ne odigrava samo na nivou infrastrukture, već i na polju hardvera i drugih rešenja.
 
Takvu saradnju bilo bi teško u potpunosti prekinuti zbog finansijskih benefita koje Srbija ima, ističe, uz procenu da će Vlada Srbije verovatno sačekati sa organizacijom aukcije za 5G infrastrukturu, i da bi to moglo da se desi tek posle izbora.
 
Automobili bez vozača, operacije na daljinu
 
Ono što zvuči kao daleka budućnost, u nekim zamljama je već uveliko realnost. Mrežu pete generacije trenutno koristi oko 50 miliona ljudi u svetu, najviše u Kini, Americi, Južnoj Koreji. 
 
Nema dileme da će se uvesti i u Srbiji, kaže resorna ministarka, i da će doprineti ekonomskom razvoju zemlje.
 
O prednostima i mogućnostima 5G mreže slikovito je za Euronews Srbija govorio profesor na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandar Nešković
 
"Najlakše da zamislite, krenete na posao, izađete ispred vaše firme i auto ode sam da se parkira. Ili, što je još lepše, ode nekog drugog da preveze", rekao je Nešković.
 
Automobili bez vozača mogući su jer peta generacija mobilne tehnologije daje visoku pouzdanost, velike protoke i omogućava vrlo mala kašnjenja. 5G mreža pre svega dopirnosi industriji, ali i donosi revoluciju u život običnog čoveka. Međutim, mnogi ističu i primenu u medicini. 
 
"Zamislite da treba da imate neku složenu operaciju, više ne morate da budete transportovani u Italiju ili u Nemačku ako tamo postoji nekakav jako dobar doktor za te stvari, on će vas direktno operisati odande, a vi ćete biti ovde na stolu", kaže Nešković.
 
Opširnije na ovu temu možete pročitati u tekstu na portalu Euronews Srbija.
  • Ja

    01.11.2021 16:33
    Ako sam se vakcinisao kineskom vakcinom, da navijam za amere da rade 5G mrezu pa da mene 'ne vata' predajnik ?

    gluposti :D

    Inace, slazem se, ni 4G nije pokriveno po gradovima pristojno, o manjim mestima ni govoriti. Ako ce da se sa 5G pokrije centar BG-a i centar NS-a to je promasena investicija skroz. Nemojte zaboraviti, placacete na racunu 5G kao da imate a zapravo nemate ... bar ne svuda gde treba.

  • gradjaninX

    01.11.2021 08:56
    Zasto Srbija nema, evo konkretno u Novom Sadu, ni 4G/LTE mrezu svuda?! 5G...Pa to ne mogu da postave predajnik i kazu "evo pokrili smo 1km". Mora jedan predajnik na bar svakih 500m, a cenaaaaa.....
  • Dana

    01.11.2021 08:05
    Nije sve u parama
    Da se zamislimo zašto je trka u 5g toliko bitna. Zašto amerika sankcioniše one koji uzmi kinesku opremu? Nije zbog novca. Već mogućnosti koju tehnologija daje onome ko je pruži. Zašto je u celom svetu poslednjih par godina najbitnije pitanje (pored korone) bilo instalacija 5g? To je kao trka u naoružanju. Ne trče oni da nam što pre omoguće da brže strimujemo filmove, vozimo kola koja niko od nas ne može da priušti, itd. To su sporedne stvari. Već da se omogući internet svega. Ne postoji kao pojam samo IoT (internet of things) već ima i IoB (internet of bodies) - internet tela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija