Od sledeće godine oštrije kazne za nasilje u porodici, silovanje, obljubu deteta...

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da očekuje da izmene Krivičnog zakona, kojima se propisuju oštrije kazne za krivična dela nasilja u porodici i protiv polne slobode, budu usvojene 2024.
Ona je za list Politika rekla da će za osnovni oblik nasilja u porodici biti predložena kazna zatvora od šest meseci do pet godina, umesto od tri meseca do tri godine, kolika je sada.
"Predloženo je pooštravanje i propisivanje kazne zatvora u rasponu od jedne do deset godina za krivično delo nasilje u porodici koje je izvršeno korišćenjem oružja, opasnog oruđa ili drugog sredstva koje je podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši", rekla je Popović.
Za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom predložena je kazna doživotnog zatvora.
 
"Kada je reč o krivičnom delu obljuba zloupotrebom položaja predloženo je da se onaj za koga se utvrdi da je učinio ovo delo bude kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina umesto sada propisane kazne zatvora od tri meseca do tri godine", rekla je Popović.
  • Sledeće godine

    17.09.2023 10:49
    A zašto ne od odmah sada?
    Zakon i sistem su decenijama u zakašnjenju i spremaju promene za sledeću godinu?!!
    Za žrtve ih nije baš puno briga, ima se vremena jel da, laganica pa ko preživi , preživi
    Zlo mi je od ovakvih vesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.