Poverenica Janković: Postoji pravni osnov da sva deca dobiju besplatne udžbenike

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da postoji pravni osnov da sva deca dobiju besplatne udžbenike i da je preporuka poslata ministarstvu.
Janković kaže za RTS da neće da kritikuje afirmativnu meru da u Beogradu deca dobiju besplatne udžbenike, ali da nije u redu da u Crnoj Travi ili Gadžinom Hanu, gde ljudi imaju manje sredstava za život ne dobiju besplatne udžbenike.
"Ipak, treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. Treba videti kako da se pronađu sredstva. Sigurno da mi možemo negde, kao država, da nađemo sredstva za udžbenike. Verujem da bi Vlada i Ministarstvo finansija mogli to da postignu jednom pravednom raspodelom koja je bazirana na socijalnoj pravdi, kako i kažu naš Ustav, Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja i Zakon o udžbenicima", rekla je Janković.
Veruje da će postojati dobra volja da se za iduću godinu to pitanje reši i da se onda ne postavlja pitanje zašto u Beogradu može, a na drugim mestima ne.
 
"Za prvi razred je većina obezbedila besplatne udžbenike. Ne polazimo svi u prvi razred sa neke vile na Savskom vencu, neko polazi iz malih kuća, neko iz jednosobnih stanova sa višečlanim porodicama, neko polazi iz kućice od kartona", napomenula je poverenica. 
 
Istakla je da se nada da to sledeće godine neće biti tema i da će se obezbediti udžbenici za svu decu.
 
Prema njenim rečima, preporuka je poslata prošle nedelje, a prethodno je urađena detaljna analiza i postoji pravni osnov za besplatne udžbenike za svu decu.
  • Milivoj

    18.09.2023 18:39
    Народ је дефинитивно пристао на прошење и од себе прави социјални случај. Нама су плате мале и примања су испод сваког људског достојанства. Свакога дана нам дају рибу и решавају на популистички начин немаштину, нека нам дају мреже сами ћемо хватати рибу. На овај начин уништава се достојанство, што неко мора да ми да 10.000 или бесплатне уџбенике. Нека плате поштено рад а ја ћу да купим оно што ми треба. Зашто неко уместо мене одређује приоритет и што је најгоре народ буде срећан када му се удели милостиња. Србијо буди достојанствена. Не морамо да кукумавчимо за зејтин, паризер или уџбенике. Тражимо поштену зараду за труд и рад. Нећу да будем просјак, купићу деци уџбенике, нећу да примам милостињу. Хоћу поштену зараду.
  • lopurda

    18.09.2023 17:49
    "Ipak, treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. "

    A sirotilja ne postoji uopšte? Ili implicirate da oni nemaju decu? Ili možda da ne šalju decu u školu?
  • Jelena

    18.09.2023 17:42
    Srbija ima besplatne udžbenike
    Fondacija Alek Kavčić ima besplatne udžbenike za osnovce, odobrene i u katalogu i sve što treba. Samo još da ih nastavnici izaberu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija