Vučić u Njujorku sa potpredsednikom Kine i Lajčakom: Razgovori o Kosovu i slobodnoj trgovini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN.
Vučić u Njujorku sa potpredsednikom Kine i Lajčakom: Razgovori o Kosovu i slobodnoj trgovini
Foto: 021.rs (arhiva)

On je na marginama tog zasedanja razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sa potpredsednikom Kine Han Džengom.

"Obavestio sam Lajčaka o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazio duboku zabrinutost zbog bezbednosnih rizika sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo. Zatražio sam veće angažovanje EU kako bi se sačuvao mir, a naš narod ostao na svojim vekovnim ognjištima", napisao je Vučić na Instagramu.
Prema njegovim rečima, Srbija će učiniti svaki diplomatski i politički napor da zaštiti svoj narod i svoju zemlju.
 
Vučić je dodao da je sa Hanom razmotrio čitav niz pitanja, od trenutne geopolitičke situacije, zajedničkih napora na očuvanju mira, do nastavka jačanja prijateljskih i partnerskih bilateralnih odnosa.
 
"Razgovarali smo i o našoj predstojećoj poseti Kini, sredinom oktobra, kada očekujemo potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini što će drastično promeniti i podići naše ukupne bilateralne odnose", napisao je Vučić.
 
Predsednik Srbije je održao govoru na zasedanju Generalne skupštine, gde je između ostalog, optužio vodeće zapadne zemlje da su u slučaju Srbije pogazile Povelju UN i sve principe koje danas brane.
  • Ponovo Lajčak ?

    22.09.2023 17:09
    Ima li negde na planeti da se ode, a da Vučića tamo ne čeka Lajčak ?
  • zztop

    22.09.2023 17:03
    Ne sumnjam da će nas precednik po povratku obradovati bar jednim obraćanjem sa happy tv ili pinka - kod jeremićke ...
  • Дуда преводилац

    22.09.2023 10:03
    Објавите цео текст шта је прочитао а не рекао ,када не зна добро Енглески боље прича на Српском или да је повео имењака цара Србије код њега је обрнуто ,AV није могао ни етикету на паризеру да прочита са цвикерима за далеко ала прочита говор у УН као Пироћанац

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.