Mediji će objavljivati informacije o nestanku maloletnika: Pravilnik o "Amber alertu" na snazi

Pravilnik Regulatornog tela za elektronske medije kojim su mediji u obavezi da odmah hobjavljuju informacije o nestanku maloletnog lica stupio je na snagu u četvrtak, 21. septembra.
Mediji će objavljivati informacije o nestanku maloletnika: Pravilnik o "Amber alertu" na snazi
Foto: Pixabay
Pravilnikom je propisano da pružalac medijske usluge, po prijemu informacije upućene od strane ministarstva, bez odlaganja objavljuje (emituje) obaveštenje o nestanku maloletnog lica.
U pomenutom pravilniku stoji da je pružalac medijske usluge dužan da objavi (emituje) informaciju o nestanku maloletnog lica u trajanju od najmanje 20 sekundi, u neizmenjenom obliku i identičnoj sadržini u kojima mu je dostavljena od strane nadležnog ministarstva.
Pružalac medijske usluge dužan je da obaveštenje objavljuje (emituje) u narednih 48 sati i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta. Nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.
 
Po prijemu informacije upućene od strane nadležnog ministarstva da je nestalo maloletno lice pronađeno, pružalac medijske usluge, bez odlaganja prekida objavljivanje (emitovanje) obaveštenja o nestalom maloletnom licu i pre isteka roka, obaveštavajući javnost da je lice pronađeno.
 
Istovremeno sa prekidom objavljivanja (emitovanja) obaveštenja o nestalom maloletnom licu, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnog lica, pružalac medijske usluge dužan je da, bez odlaganja, obriše sve podatke iz obaveštenja o nestalom maloletnom licu.
 
Savet Regulatornog tela za elektronske medije, na sednici održanoj 6. septembra ove godine doneo je Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica kojim se bliže uređuje način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga u vezi sa načinom objavljivanja (emitovanja) programskog sadržaja koji za predmet ima hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica, a u cilju prikupljanja informacija koje mogu pomoći u sprovođenju mera traganja za maloletnim licem i njegovom pronalasku.

Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku 12. septembra, a kako je navedeno stupa na snagu osam dana od te objave.

 • Iskreno

  22.09.2023 18:47
  Igor Jurić je konačno uspeo da izgura.

  Bravo!!
 • zanima me

  22.09.2023 14:49
  Da li će i zadruga elita imati ova obaveštenja? Da li i njima puštaju? Mislim ako su svi obavešteni i moraju biti,da li će i oni znati?
  Da li je to da prelazi naše granice i oni u Australiji da li će znati? Hoću dokaz da se ne izvoze informacije van ove zemlje. Kao i da nema zloupitrebe informacija.
  Da li je policija sposobna ili nesposobna da po prijavi nestanka odreaguje ili joj je potrebno da ljudi sami vijaju i traže decu.
  A,snimanje dece kada izadju iz škole i put do kuće? Da li je to zloupotrebljeno? Svuda imaju kamere,ko barata sa tim podacima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nikola Jokić podržao Vučića i SNS

Beogradski dnevnik Večernje novosti objavio je danas spisak sa oko 2.000 osoba koje su podržale izbornu listu "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane".

Lajčak: Važne odluke doneti pre evropskih izbora

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak kaže da se normalizacija odnosa Srbije i Kosova ne može postići bez jasne vizije da je to povezano s konkretnim procesom evropskih integracija.