Vučić: Radoičić će morati da se odazove pozivu državnih organa u Srbiji, ne beži i ne krije se

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Milan Radoičić, koga je Priština optužila da je organizovao sukob Srba sa KiM sa kosovskom policijom u Banjskoj, morati da se odazove srpskim organima.
"On će morati da se odazove zato što sam siguran da nadležni državni organi imaju razloga da postavljaju pitanja. A šta će biti odluka tužioca, da li će da ga goni i za koje krivično delo, to je pitanje za tužioca, ne za mene", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.
Dodao je da nije pročitao celu današnju Radoičićevu izjavu, ali da jeste suštinu i da nije neočekivano to što je rekao.
"Ako je neko mislio da će on da beži i da se krije - neće. On i momci koji su u tome učestvovali se time ponose. Oni to gledaju na drugačiji način. Ja ne mislim da ima pravo bilo ko bilo koga da ubije, šta god mi o tome mislili i zato mislim da, kao i za neke druge stvari, moraće neka pitanja da se postavljaju", dodao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, na tužiocu je da utvrdi u čemu je tačno učestvovao Radoičić i da je to pitanje kojim treba da se bavi tužilaštvo.
 
"Znam sigurno da policija mora, na osnovu medijskih izveštaja, da prikupi određene informacije, zatim dolazi tužilac, pa tužilac dodatno traži prikupljanje obaveštenja i onda tužilac donosi odluku ide li na podizanje optužnog akta ili ne. I u skladu sa tim, hoće li biti optužnog akta za pet dana, ili za 50 dana, možemo da procenjujemo šta je to što tužilac, odnosno država, želi da zaključi iz celog procesa", kazao je Vučić.
 
Komentarišući to što je Radoičić rekao da događaji u selu Banjska nemaju veze sa zvaničnim Beogradom, Vučić je kazao da bi time Srbija "uništila svoju poziciju" da je bila umešana.
 
"Priča o tome kako je to oružje iz Srbije, pa šta ako je oružje iz Srbije? Znači kad naiđete na 10 puta više našeg oružja u Ukrajini, to onda znači da smo mi poveli rat u Ukrajini? Pa ne, nego gde će da nađu. Ništa ne razumem o čemu se tu radi, ali očigledno da je mnogima potrebno da naprave hajku protiv Srbije i da su mnogi želeli da Srbija bude kažnjena", rekao je on.
 
Ponovio je da Srbija ima "dokaze" i da će goniti "hladnokrvne ubice" Srba sa Kosova i Metohije u tom sukobu.
 
Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je danas podneo ostavku na tu funkciju, potvrdio je danas da je bio sa grupom Srba sa Kosova i Metohije koja se kod sela Banjska sukobila sa kosovskom policijom.
 
Njegov advokat Goran Petronijević kazao je da smatra da nema mesta za vođenje bilo kakvih postupaka protiv Radoičića i ostalih Srba, kao i da na njihovoj strani "nema apsolutno nikakve odgovornosti".
 
U sukobu Srba sa Kosova i Metohije sa kosovskom policijom u nedelju, 24. septembra u selu Banjska, ubijen je policajac, kosovski Albanac, i najmanje troje Srba.
Vučić razgovarao sa Blinkenom 
 
Vučić je izjavio i da je imao dug telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu.
 
"Saglasili smo se da je neophodno da dođe do deeskalacije, kao i u pogledu veće uloge KFOR-a, a Srbija će tu ulogu uvek i svakako podržati", napisao je Vučić na svom profilu na Instagramu.
 
Predsednik Srbije je dodao da nije želeo da se usaglasi sa Blinkenom da je to bila "perfektna profesionalno urađena akcija". Vučić je dodao da je američki državni sekretar govorio i o mogućim merama ukoliko se Srbija "ne bude ponašala na odgovarajući način".
 
"Ja sam rekao (Blinkenu) - vi ste velika zemlja, velika sila, vaše je da činite što mislite da morate, ja sam apsolutno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina", rekao je Vučić.
  • BGD 011

    30.09.2023 11:40
    Vucic manipulator
    Vucicu, opet si sa svojim pajtosima navukao srpski narod na Kosovu da gine i strepi kakvo ce jutro da svane! Strasno!!
  • BGD 011

    30.09.2023 11:24
    Vucic kameleon bestidni
    A jel to onaj Radoicic kojeg Vucic "ni ne poznaje, niti ga je ikad video"? A svi smo svesni da taj Radoicic na Kosovu ne bi smeo nista da uradi bez znanja i pristanka Vucicevog. Od ovog priznanja nas ne oprase ni Dunav ni Sava. Valjda ovaj nas Hudini nije mogao vise da laze jer dokazi su ocigledni da je Radoicic bio u manastiru u Banjskoj u trenutku sukoba i to ne kao hodocasnik. Zapalili su opasnu zizicu koja se u pozar moze pretvoriti.
  • Pitam za druga

    30.09.2023 11:22
    Da li je to bio državni udar? Mlad sam pa o tome znam samo iz knjiga! I drugo, da li će mu Porfirije dati orden za očuvanje i spas srpskog roda!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.