Kosovska vlada: Vojska Srbije krenula iz tri pravca ka Kosovu, pažljivo pratimo dešavanja

Vlada Kosova je saopštila večeras da sa "pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi sa kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu linije sa Kosovom".
Kosovska vlada: Vojska Srbije krenula iz tri pravca ka Kosovu, pažljivo pratimo dešavanja
Foto: 021.rs
U saopštenju se dodaje da su pokreti srpske vojske vršeni iz tri različita pravca, piše N1.
"Jedinice Druge brigade Vojske Srbije krenule su iz pravca Raške ka severnoj granici naše zemlje, jedinice Treće brigade Vojske Srbije krenule su iz rejona Niša ka severoistočnoj granici naše zemlje, a jedinice Četvrte brigade krenule su iz rejona Vranja ka istočnoj granici Republike Kosovo", napominje se u saopštenju Vlade Kosova.
Kako dalje dodaju, vojne jedinice Vojske Srbije rasporedile su juče svoje vojne i žandarmerijske kapacitete u 48 isturenih operativnih baza, koje se nalaze uz liniju sa Kosovom, nekoliko kilometara duboko u teritoriju Srbije.
 
Ovo raspoređivanje, navodi se, takođe uključuje raspoređivanje protivvazdušnih sistema i teške artiljerije.
 
"Mnogo puta smo iznosili zabrinutost za postojanje ovih 48 prednjih baza srpske vojske i žandarmerije i isticali već dokazanu činjenicu da ove baze služe kao podrška mogućoj vojnoj agresiji na Kosovo. Vlada Kosovo je u stalnom kontaktu sa SAD i zemljama EU u vezi sa ovom ozbiljnom pretnjom iz Srbije i reakcija SAD na ovaj agresivni pristup Srbije bila je trenutna i direktna", ističu u kosovskoj vladi.
 
Oni pozivaju predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju.
U saopštenju se naglašava i da su institucije Kosova, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, "odlučnije nego ikada da zaštite teritorijalni integritet, očuvaju suverenitet, ustavni poredak, javni red i živote građana".
  • Boki

    01.10.2023 16:59
    Patriote
    Ma samo plase vrane. Eto njih sutra nazad. A onaj "patriota" iz vile se i dalje vozika sa dzipom po srbiji a b***le ginu
  • veteran

    01.10.2023 15:21
    konstatacija
    dokle, dokle, dokle
  • posmatrac

    01.10.2023 14:52
    opdervacija
    Koliko satelita iznad Zemlje i dalekometnih raketnih sistema imamo? Sa koliko zemalja koje su u NATO paktu smo okruženi. Koliko specijalizovanih dronova i obučenih posada imamo. Ko je na Kosovu NATO ili neko drugi. Da li su skinuli maske kad su ušli u manastir. Ko ih je obučavao... itd itd. Dosta, dosta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.