ANEM osudio pretnje Radomira Lazovića

ANEM smatra da je Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta, na protestu ispred RTS-a, 30. septembra, prešao granicu koja odvaja politički aktivizam od potencijalnog ugrožavanja bezbednosti.
ANEM osudio pretnje Radomira Lazovića
Foto: FoNet (Ana Paunković)

Lazović je izjavio: "Imamo jednu malu poruku za RTS – mi želimo da radite u interesu građana. Ne želimo da budete Pink. Vidimo da ste postali Pink, a to ne želimo. Smatrajte ovo upozorenjem."

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija navodi da godinama dosledno ukazuje da Radio-televizija Srbije ne ispunjava odredbe Zakona o javnim medijskim servisima. To, međutim, ne daje za pravo nikome, pa ni poslaniku Lazoviću, da farba RTS tablu u pink boju, uz preteću rečenicu "Smatrajte ovo upozorenjem".
"Ovakve reči s radošću dočekuju oni koji svakodnevno šalju 'upozorenja' i prete N1, Danas-u ili pojedinim novinarima u mnogo masovnijem i brutalnijem formatu. Biće im to alibi kada mnogo otvorenije budu crtali mete na našim kolegama. Moramo da radimo na zaustavljanju te spirale neprihvatljivog odnosa prema novinarima", navodi ANEM.
 
"Podsećamo poslanika Lazovića da njegova poslanička grupa, uz pomoć drugih predstavnika  opozicije, iz njima znanih razloga, još uvek nije iskoristila mogućnost koju im daje član 16. Zakona o elektronskim medijima koji reguliše proceduru prestanka mandata članova Saveta REM na osnovu razrešenja. Naime, Narodna skupština može većinom glasova, na predlog najmanje 20 narodnih poslanika, razrešiti člana Saveta ako između ostalog 'utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost…' Savet REM bira članove Upravnog odbora Radio-televizije Srbije koji imenuje i razrešava generalnog direktora javnog medijskog servisa čija se ostavka traži", stoji u saopštenju.
 
ANEM dodaje da principijelno zastupa stav da niko nikome ne sme da preti i upućuje ovakvu vrstu upozorenja: "Ako želimo da gradimo drugačiju političku kulturu, moramo biti svesni težine izgovorenih reči i zapaljujuće retorike, na šta ANEM konstantno upozorava predstavnike vlasti".      
 
"Pre tačno 22 godine, predsednik vojvođanske skupštine, Nenad Čanak, razbio je tablu RTS na ulazu u TV Novi Sad. I tada smo osudili ovaj vandalizam, baš kao što mislimo da fabranje table Radio-televizije RTS u pink boju neće doneti suštinski nikakvu promenu, izuzev straha medijskih radnika zbog izrečenog Lazovićevog upozorenja", ocenjuje ANEM.
  • Jovo

    02.10.2023 15:08
    Ko
    God je objektivan potvrdiće , nikada javni servis nije bio manje biran od vlasti i nikad opozicija zbog pretnji nije bila viße na javnom servisu...
  • Nikola

    02.10.2023 12:46
    Ko god gleda televiziju i pokuša da bude objektivan ne može da ne primeti da se nivoom profesionalnosti i kvalitetom RTS-ovi kanali očigledno izdvajaju.
  • Gavril

    02.10.2023 11:55
    Letimičnim pregledom RTS kanala videćete da bez obzira koju branšu ugazite (politika,zabava,sport,umetnost) da je reč o potpuno ludim ljudima. Ozbiljno bolesnim. HRT tv posle toga izgleda kao raj. Nedostižan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija