Bela kuća: Srbija počela da povlači vojsku sa administrativne linije, to je dobra stvar

Srbija je "počela da povlači" svoje snage pozicionirane na administrativnoj liniji sa Kosovom, saopštila je večeras Bela kuća.
Bela kuća: Srbija počela da povlači vojsku sa administrativne linije, to je dobra stvar
Foto: Pixabay
"Počeli smo da ih vidimo kako povlače svoje snage i to je dobra stvar", rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (John Kirby).

Prema njegovim rečima, to će pomoći smirivanju situacije ali ne i uklanjanju napetosti, već samo "deeskalaciji".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je juče da je "režim rada jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti na zadacima obezbeđivanja administrativne linije vraćen u normalu, to znači redovno brojno stanje angažovanih jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti".
 
Kirbi je 29. septembra rekao da SAD pozivaju "Srbiju da povuče snage" koje se nalaze "na granici sa Kosovom".
 
"Vidimo značajno srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom", uključujući "bez presedana" raspoređivanje artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica, rekao je tada Kirbi.
 
Na severu Kosova je bila napeta situacija zbog sukoba policije i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedelju, 24. septembra, kada su poginuli jedan kosovski policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.
Danas se povodom dešavanja na Kosovu oglasio i američki ambasador Kristofer Hil, ocenjujući da su povlačenje trupa i hapšenje Milana Radoičića dobri koraci.
 
"Nema sumnje da je došlo do povlačenja manjeg dela trupa i da se, u tom smislu, stvari kreću u dobrom pravcu. Mogu da kažem i da mi imamo potvrdu o smanjenom broju trupa. Problem ovde nije vojni, već je zapravo politički", rekao je Hil u intervjuu za Tanjug.
  • Џорџе

    03.10.2023 23:03
    Овде је једино добра ствар што ми немамо белу кућу ,ми једино гледамо у бело а није кућа
  • Stanoje

    03.10.2023 21:48
    Pita
    Kako povlače vojsku i naoružanje kad je AV rekao da je to laž hahaha
  • zztop

    03.10.2023 21:43
    Kad se srpska vojska sa kosova vrati ... ko je to naredio jel vučić preko vučevića a vučičević će to opravdati kao pravi potez u borbi za mir ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija