Osmani najavila da će objaviti još dokaza o umešanosti Srbije u oružani napad u Banjskoj

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je danas da je nedostatak ravnoteže i pravde u dijalogu ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da napadne Kosovo".

Kako je kazala, "bio je uveren da će pobeći bez posledica" .

Osmani je u intervjuu za Si-En-En (CNN) rekla da je Kosovo jedina konstruktivna strana u dijalogu, dok se "Srbija ponaša suprotno".

"Kosovo je na udaru. Kosovo je žrtva akta agresije koji se dogodio pre nedelju dana (u Banjskoj)", rekla je Osmani.
 
Pozvala je vlasti Srbije da kosovskim pravosudnim organima predaju Milan Radoičića koji je potvrdio da je glavni organizator napada u Banjskoj, kada su preminuli pripadnik kosovske policije i tri napadača.
 
Ocenila je da u dijalogu postoji samo jedan konstruktivna strana a to je, kako je kazala, Kosovo koje je "za 12 godina ispunilo 99 odsto svih obaveza koje je prihvatilo"
 
"To je suprotno od onoga što Vučić radi. On nikada ne sprovodi (sporazume)", kazala je predsednica Kosova.
 
Prema njenim rečima, duga je lista obećanja koja je Vučić dao i nije sproveo. 
 
"Ono što Kosovo traži je vrlo jednostavno, mi želimo ravnotežu, želimo pravdu iz ovog dijaloga i nažalost je ne dobijamo. A nedostatak ravnoteže i pravde podstakao je Vučića da izvrši čin agresije, jer misli da može da pobegne", dodao je Osmani.
 
Ona je rekla i da Kosovo blisko sarađuju sa saveznicima kako bi sprečili "(predsednika Rusije Vladimira) Putina  da otvori novi ratni front na Zapadnom Balkanu".
 
"Kosovo se suočilo sa bezbednosnim pretnjama zbog akata agresije Srbije 24. septembra. Jasno je da je to bio akt agresije po nalogu države Srbije", kazala je ona.
 
Prema njenim rečima, ovaj čin se nije dogodio na licu mesta, "već je planiran uz pomoć obučenih trupa". 
 
"Na sreću, kosovska policija je zajedno sa partnerima zaustavila izvršenje ovog plana", kazala je kosovska predsednica.
Ona smatra da Srbija želi napetost, da destabilizuje region, "da dozvoli Putinu da otvori novi ratni front na Zapadnom Balkanu".
 
"Radimo na tome da se tako nešto ne dogodi. Srbija mora da bude kažnjena, moraju da postoje mere, jer ako ne bude sankcija, biće ohrabrena da nastavi sa takvim aktima agresije", rekla je Osmani.
 
Upozorila je da će objaviti i druge dokaze koji dokazuju, kako je kazala, umešanost Srbije u oružani napad na Banjsku, gde su poginuli zastavnik kosovske policije Afrim Bunjaku i trojica napadača (srpske nacionalnosti).

Komentari 10

  • R49

    04.10.2023 16:07
    Sve po redu
    Ako Osmani ima bilo kakve dokaze neka ih objavi, a oni, koji su pomenuti, neka se odbrane, ako mogu.
  • Zoran

    04.10.2023 13:43
    Istina
    Svi vi takozvani Srbi koji kritikujete Vucica vi ste izdajnici prodate duse,u ovakvom situacijama morsmo biti jedinstvevi,nije Vucic nikome nista predao zapadni olosi su to oteli moze im se jaci su nista se ne radi odjednom nego postepeno tako 2002 ili peta nije ista kao 2022 ili 2023 prvo su uzeli teritoriju pa posle redom sve ostalo,ali zapamtite sve se to opet biti nase i turci bili 500 god.a jos bolje svet se menja dolaze Rusi
  • Fića

    04.10.2023 08:11
    Vljora Osmani
    Sad kad nam uvedu "Prinudnu upravu u Preduzeće AVAV"...!
    Još "samo da razoružaju vojsku i neposlušni deo policije", građane u glavnom već jesu...!
    "Vućiću treneruuuu..."...!!!
    Živela Oslobođena Srbija, RS, RSK, CG...!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet