Vlada Srbije predložila zakon: Izabrani lekar moći će da odobri bolovanje do 30 dana

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju prema kojem izabrani lekar može da odobri bolovanje do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana.
Vlada Srbije predložila zakon: Izabrani lekar moći će da odobri bolovanje do 30 dana
Foto: Pixabay
Nakon toga, bolovanje utvrđuje lekarska komisija RFZO-a.
Ostavljena je mogućnost da izabrani lekar može da odredi bolovanje i do 60 dana i to kod obolelih od malignih bolesti, onih koji su privremeno sprečeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osoba sa invaliditetom i kod hirurških intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici.
Kako tvrdi Vlada, predloženim izmenama, "bolovanje će biti racionalnije i efikasnije uređeno, a mogućnosti zloupotrebe značajno umanjene, što će doprineti ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja".
 
Članovi Vlade usvojili su predlog Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva kojim se usklađuje način vođenja te dokumentacije i evidencije u elektronskoj formi. 
 
Nova zakonska rešenja predviđaju gde, na osnovu čega, kako i u kom obliku se vodi zdravstvena dokumentacija i evidencije, koji su izuzeci od propisanog pravila, ko je odgovoran za tačnost unesenih podataka, kao i obaveza da se u postupku vođenja zdravstvene dokumentacije i evidencija poštuju najviši standardi ljudskih prava i bezbednosti pacijenta, kao i tajnost podataka.
 
Precizirano je šta je zdravstveni karton, stomatološki karton, ko ga vodi, ko unosi podatke u karton i u koje softversko rešenje, kao i ko je odgovoran za tačnost podataka koji se nalaze u zdravstvenom kartonu.
 
U elektronskoj formi vodiće se i evidencije o imunizaciji, vođenje protokola, istorija bolničkog lečenja i drugo.
  • Tp

    06.10.2023 11:55
    Zna li se
    Kada stupa na snagu ova izmena? Danom usvajanja, objavljivanjem u službenom glasniku... Za nas politički polupismene nepotpuna informacija.
  • Saša

    06.10.2023 09:12
    Nenormalno
    Zašto ljudi zloupotrebljavaju bolovanje, možda zato što izmuvaju bolovanje da bi radili dodatni posao na crno, pa kakva smo mi to država jad od plate ne može živeti? Sve se čini da se narod što više osiromaši
  • Bibilibi

    06.10.2023 08:58
    Izabrani lekar?
    Već tri četiri godine NEMAM izabranog lekara! Jedan otišao u penziju, jedna na bolovanje, druga na specijalizaciju, treća na trudničko....Dođe neko od nekud premešten, posle nedelju dana ga više nema. Ne zna se ni ko koga menja, pa preko kol centra se ne može ni zakazati. Odeš i čekaš da zamenik zamenika iskaže dobru volju da te primi.
    A termini kod specijalista........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija