U Srbiji skoro 20.000 firmi i udruženja krije prave vlasnike

U Agenciji za privredne registre (APR) u Srbiji 16.920 firmi, udruženja, predstavništava stranih preduzeća nije evidentiralo svoje stvarne vlasnike, preneo je N1.
 U Srbiji skoro 20.000 firmi i udruženja krije prave vlasnike
Foto: Pixabay
Iza ofšor firmi sa raznih egzotičnih destinacija, koje su osnivači ovdašnjih preduzeća, često se "kriju" državljani Srbije. 
"Na osnovu izveštaja od 5. oktobra 2023, podatke o stvarnom vlasniku je od 173.502 obveznika evidentiralo 90,25 odsto, odnosno 156.582 registrovana subjekta, kako obveznike definiše Zakon o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika", rekli su u APR, prenosi N1.
Najrevnosniji obveznici u ispunjavanju ove obaveze, 94,47 odsto su zdravstvene ustanove, dok najmanji učinak od 75,05 odsto, imaju ustanove koje ne spadaju u zdravstvene i udruženja, sa učinkom od 80 odsto evidentiranih stvarnih vlasnika.
 
Preciznije, stvarne vlasnike su evidentirala sva zatvorena akcionarska društva i predstavništva stranih zadužbina.
 
"Veoma visok učinak je kod zadužbina (95 odsto) i društava sa ograničenom odgovornošću, (94,6 odsto), dok je najmanji učinak ostvaren kod predstavništava stranih pravnih lica (29,8 odsto)", rekli su u APR.
 
Neevidentiranje stvarih vlasnika povlači prekršajnu prijavu, APR je u prvih šest meseci podneo oko 900 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv novoosnovanih pravnih lica i njihovih zastupnika, ukoliko u roku od 15 dana od dana osnivanja, odnosno nastupanja osnova evidentiranja, a to su promena vlasničke strukture i članova organa registrovanog subjekta, kao i druge promene na osnovu kojih se može ceniti ispunjenost uslova za sticanje svojstva stvarnog vlasnika, neevidentiraju stvarnog vlasnika.
 
U 2023. je doneto oko 1.200 presuda po zahtevima koji su podneti u prethodnoj godini, ali sudovi i dalje pribegavaju vanrednom ublažavanju kazne i izriču opomene i novčane kazne ispod, zakonom propisanog mimimuma. Iako se zaprećena visina novčane kazne za pravno lice kreće u rasponu 500.000 do dva miliona dinara, u svega 12 slučajeva je izrečen zakonski minimum od 500.000 za pravno i 50.000 za odgovorno lice.
 
I pored novčanog kažnjavanja, zakonom propisanim minimumom, prekršajna odgovornost nije imala nikakvog efekta u devet slučajeva, jer nije evidentiran stvarni vlasnik, ni nakon izricanja presude, rekli su u APR.
Finansijske institucije i menjačnice kontroliše Narodna banka Srbije.
 
Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u APR-u 31. decembra 2018. godine, sa ciljem usaglašavanja domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom i unapređenja postojećeg sistema otkivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.
  • Novosadjanka

    11.10.2023 00:59
    Srbija nike drzava. A tada je u ovom bezvlascu i bezzakonju sve dozvoljeno.
  • Dusan

    10.10.2023 18:54
    Magla,magla
    Pa pola Beograda ima takvih firmi i agencija.Nema zaposljenih a ima dobit!?Pa sve savetodavne agencije su u tom fazonu . To je ustaljena forma pljacke drzave.Jedino sitan stalez je primoran da posteno zaradi tu crkavicu_minimalac da opstane
  • Milenko

    10.10.2023 14:11
    Poznati vlasnici
    Čim se kriju, love u mutnim. Politika na vlasti pokriva njihov rad, inače bi bili javni a ne tajni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija