Brnabić: Sprovedeno 79 osto preporuka ODIHR-a, postoje uslovi za demokratske izbore

U Srbiji je implementirano 79 odsto preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) između dva izborna ciklusa, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je na Ubu izjavila da je posalala pismo Kancelariji OEBS da dođe u misiju da se vidi šta je urađeno, a šta treba uraditi.

Ona je istakla da je OEBS posle prethodnih izbora rekao da postoje uslovi za demokratske i slobodne izbore.

Upitana o tome što je i opozicija pisala OEBS, Brnabić je rekla da njihovi zahtevi nisu ni slični.
 
"Mi smo ozbiljni i konkretni, a oni su neozbiljni i pokušavaju da uvuku strani faktor u izazivanje haosa u Srbiji. Oni pokušavaju da instrumentalizuju i OEBS i ODIHR i sve strane ambasade zato što se spremaju za izborni neuspeh, za izbore koje su sami tražili", istakla je Brnabić.
 
Premijerka je navela da posle sednice Saveta za rast bruto društvenog proizvoda veruje da će Srbija ostvariti projektovani rast od 2,5 odsto.
 
"Optimista sam po tom pitanju, ali pesimista po pitanju šta nas čeka u 2024, jer je situacija sve složenija", rekla je Brnabić i dodala da je 10 evropskih ekonomija doživelo pad.
 
Kako je rekla, treba se fokusirati na građevinski sektor i turizam.
 
Brnabić je dodala da inflacija pada brže nego što je očekivano i da će Vlada nastaviti da radi sa Narodnom bankom Srbije na merama za pad inflacije, te da se očekuje da do kraja godine ona bude osam odsto.
 
Govoreći o odnosima Srbije i SAD, Brnabić je rekla da je najveći izazov u jačanju odnosa bombardovanje Srbije 1999. godine i odvajanje dela teritorije Srbije, dok najveći vetar u leđa odnosima daje dalja prošlost, odnosno savezništva u dva svetska rata i privreda.
 
"Danas su SAD naš partner broj jedan u razmeni usluga", rekla je Brnabić i dodala da mladi ljudi svoje usluge izvoze na tržište SAD, te da je razmena u sektoru usluga u 2022. dostigla 1,3 milijarde evra.
 
Govoreći o izgradnji deponije, ona je ukazala da će otpad biti jedan od važnijih energenata i da će centri za prikupljanje otpada biti važni.
Brnabić je rekla da u Srbiji ne postoji deo u kojem se ne vidi lična neodgovornost za uništavanje prirode, da niču divlje deponije, da su u vodotokovima "od mrtvih životinja do starih šporeta i frižidera", a da se očekuje da država sve to očisti.
 
Ona je rekla da Srbija treba da uloži oko šest milijardi evra u prečišćavanje otpadnih voda da bi dostigla evropski standard, a da Srbija sada ima projekte u vrednosti od 3,5 milijardi, dodavši da je za nju licemerno kada vidi aktiviste koji se bore protiv zagađenja vazduha, a puše cigarete.
  • pajo patak

    11.10.2023 17:55
    @Agamemnon
    generale još jednom te podsećam ko je bio Agamemnon:
    Агамемнонова породична историја датира још од легендарног краља Пелопса и била је укаљана бројним силовањима, убиствима и преварама. Грци верују да је насилничка прошлост била узрок зле судбине која је задесила читав Атрејев дом.
  • Agamemnon

    11.10.2023 10:08
    Msm
    Da će opozicija doživeti potop , ostaće im samo sa pajom patkom da budu maskote u diznilendu !možda tamo postanu magistri ...
  • Joz

    11.10.2023 08:13
    pitanje za nasu snajku
    Jel snajks, a jel ti znas sta to znaci drzava? Da li si na tom tvom, nikom poznazom, koledzu nesto ucila ili si se samo lecila od depresije i ko zna cega jos...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.