Direktorka RFZO: Na listi čekanja i pacijenti koji bespotrebno zauzimaju mesto, i to će biti rešeno

Direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da na listama čekanja za operacije postoje pacijenti koji "bespotrebno zauzimaju mesto na listi".
Direktorka RFZO: Na listi čekanja i pacijenti koji bespotrebno zauzimaju mesto, i to će biti rešeno
Foto: Pixabay

Dodatno, ona je najavila da će ažuriranje i digitalizacija liste biti završena u prvoj polovini 2024. godine, prenosi Danas.

Podsetimo, na listi RFZO trenutno je više od 77.000 pacijenata u Srbiji, koji čekaju za operacije ili dijagnostiku, neki od njih godinama. 
 
Samo za operaciju katarakte sa ugradnojm intraokularnog sočiva čeka više od 21.000 ljudi. Preko 20.000 pacijenata čeka ugradnu endoproterze kolena, a nešto više od 14.000 ugradnju endoproteze kuka. Nije mali broj ni onih koji čekaju kardiohiruške intervencije – skoro 7.000.
Sanja Radojević Škodrić gostujući na TV Prva naglasila je da Srbija nije jedina zemlja sa listama čekanja u zdravstvu, te da ih imaju i sve razvijene zemlje poput Francuske i Engleske, ali da se kod nas lista produžila tokom kovida.
 
"Pacijenti sa kovidom su kod nas bili prioritet, za razliku od drugih zemalja koje su lečile ljude, na primer Engleska, putem kontakt centara. Čak i pacijente sa zapaljenjem pluća lečili su u kućnim uslovima. Naš svaki pacijent je bio pregledan i pri najmanjoj sumnji na bilo koju komplikaciju zadržavali smo ih u bolnicama. Iz tog razloga su svi kapaciteti bili usmereni ka kovidu, a za to vreme se produžila lista čekanja i nije ažurirala", naglasila je direktorka RFZO.
 
Ona je navela da sa liste nisu skinuti ljudi koji su u međuvremenu svoj problem rešili na neki drugi način, kao i pacijenti koji su preminuli.
 
"Ono što je najvažnije, na listi su i pacijenti koji u ovom trenutku nisu za operaciju već su za operaciju za nekih tri do pet godina. I to je ostalo da rešimo do kraja godine, intenzivno radimo sa Kabinetom premijera. Jer, to su pacijenti koji bespotrebno zauzimaju trenutno listu čekanja. Oni će biti na listi, ali to se ne zove lista čekanja", objasnila je prof dr Radojević Škodrić.
 
Ona je podsetila da je RFZO posle kovida krenuo paralelno sa dve mere kako bi se smanjile liste čekanja – preusmeravanje pacijenata u druge zdravstvene ustanove i ažuriranje liste čekanja.
 
"U aprilu ove godine poslali smo dopis svim pacijentima da se izjasne da li žele da se preusmere. To recimo radi i Engleska s tim što tamo ne možete da birate gde ćete već vas automatski prebacuju u ustanovu u kojoj vide da postoje veći kapaciteti. Mi smo, međutim, omogućili građanima da se sami izjasne i do sada je 1.400 pacijenata preusmereno u 31 zdravstvenu ustanovu, koje već imaju sve tehničke kapacitete i to su ustanove koje su i do sada radile operacije proteze kuka i kolena", rekla je ona.
 
Objasnila je da se od 1.400 pacijenata, njih 400 sprema za operacije, a 270 će biti operisano do kraja godine.
 
Dodala je da "nijedan pacijent operisan u drugoj zdravstvenoj ustanovi nije imao nikakve komplikacije i da je odličnog zdravstvenog stanja".
 
Prema njenim rečima, nakon digitalizacije lista čekanja će biti "krajnje transparentna".
 
"Na listi će biti podaci o kapacitetu svake zdravstvene ustanove, o broju lekara, lekarima koji rade operacije… Pacijent kada dođe u zdravstvenu ustanovu istog momenta će biti stavljen u najbližu zdravstvenu ustanovu kod lekara i dobiće automatski termin. Iz tog razloga neće moći da bude nikakvog manipulisanja sa listom čekanja", poručila je Radojević Škodrić.
Kriterijumi za preusmeravanje pacijenata
 
Direktorka RFZO rekla je da postoje dva kriterijuma po kojima su se vodili kada je u pitanju preusmeravanje pacijenata sa liste čekanja u druge zdravstvene ustanove na operacije.
 
"Jedan je da nisu komplikovani slučajevi, znači da nisu u pitanju osobe sa teškim, malignim bolestima, sistemskim, mladi sa autoimunim bolestima…jer takvi ostaju u prvobitnoj zdravstvenoj ustanovi. Drugi kriterijum je upravo bio da ti pacijenti koji se usmeravaju se usmeravaju u najbližu zdravstvenu ustanovu", navela je Radojević Škodrić.
  • Бака

    11.10.2023 18:52
    Датум заказане операције проша
    7/10/23 после четири год.сам била на ред за операцију колена.Датум прошао нико ме не обавештава а рекли су да они то раде.Више ме и нема на листи .И шта сада .Звала сам рекли обавестиће ме писменим путем .Чекам и даље.
  • Nena

    11.10.2023 17:21
    Čekanje za operacijum
    Molim Vas,šta je sa Valjevom, i dr.Aleksandrom
  • Zos

    11.10.2023 10:37
    Matematika
    Ovako izgleda račun RFZO:
    1/3 umire dok dočeka operaciju
    1/3 platiće u privatnoj bolnici operaciju
    1/3 dočekaće živi operaciju, te ako budu fizički i zdravstveno sposobni da izdrže operaciju, biće operisani.
    Na taj način RFZO imaće ogromnu uštedu, te će taj novac upotrebiti i za druge namene, koje nemaju veze sa zdravstvom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.