Koalicija za slobodu medija: Naši stavovi su jasni još iz vremena rada na Medijskoj strategiji

Koalicija za slobodu medija saopštila je da su u toku javne rasprave o medijskim zakonima više puta ukazali na to koja rešenja mogu da se poboljšaju i da se to nije promenilo.
Koalicija za slobodu medija: Naši stavovi su jasni još iz vremena rada na Medijskoj strategiji
Foto: 021.rs
Koalicija je ovo saopštila nakon izjave premijerke Ane Brnabić, u kojoj tvrdi da nije jasno kakve zamerke medijska zajednica ima u vezi sa nacrtima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima.
Navode da su učestvovali u svim procesima donošenja medijskih politika i medijskih zakona u Srbiji, da su pozicije koalicije za slobodu medija bile jasne, a da su detaljne komentare na oba predloga zakona poslali u toku javne rasprave i javno ih objavili na svojim sajtovima.
"Smatramo da aktuelna Strategija razvoja sistema javnog informisanja i Akcioni plan koji je prati, predstavljaju saglasnost između relevantnih medijskih i novinarskih organizacija i Vlade Srbije o tome kako sfera javnog informisanja u Srbiji treba da se razvija u narednom periodu. Određena predložena zakonska rešenja odstupaju od Strategije razvoja sistema javnog informisanja i kao takva predstavljaju korak u nazad u odnosu na dogovor koji smo postigli prilikom donošenja Strategije", naveli su u saopštenju.
 
Istakli su da, ukoliko Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ne želi da Vladi predloži zakone sa kojima medijska zajednica nije saglasna, treba da još jednom razmotri predloge Koalicije za slobodu medija.
 
"S obzirom da je proces donošenja ovih zakona dostigao tačku sa koje bi bilo vrlo štetno vraćati se u nazad, spremni smo da u konstruktivnoj i iskrenoj atmosferi, sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija i drugim kolegama koje su učestvovale u donošenju predloga zakona, još jednom razmotrimo predložena rešenja kako bismo pokušali da pronađemo svima prihvatljiva rešenja, bez pritisaka i uslovljavanja", naveli su iz koalicije.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je danas kritike na nacrte Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima i rekla da nije postojao nijedan negativan stav o ova dva medijska zakona.
  • Аналитичар

    12.10.2023 21:39
    Тв Бастиља што год више пада више узлеће, како која власт дошла увек иста ,ударна вест: председник Коштуница, председник Тадић, председник Вучић ,оценили,подвукли,примили,дали,гостовали,одлетели,долетели

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.