Koliko je zastupljen maloletnički kriminal u Srbiji i da li su danas deca surovija nego ranije?

Od januara do septembra, u Srbiji je u oblasti maloletničkog kriminala bilo 3.078 krivičnih dela.

U istom periodu, učešće maloletničkog kriminala u ukupnom kriminalu iznosilo je šest odsto, piše RTS.

Porodična psihoterapeutkinja Sanja Đurđević rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a da su neka deca postala surovija i zločini koje ona čine su brutalniji, ali ono što ne možemo da kažemo da su svi maloletni učinioci krivičnih dela činili teška krivična dela sa monstruoznim akcijama – to pokazuju podaci iz policije.

Kako kaže, zabrinjava porast broja maloletnika koji ispoljavaju probleme u ponašanju.
 
"Videli smo u statistici one koji su procesuirani, ali oko 14.000 dece prošle godine prema izveštaju Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu je ispoljilo poremećaje u ponašanju, odnosno probleme u ponašanju. Među tom decom su i oni koji vrše krivična dela – njih je oko 8.000, a oko 6.000 dece je ispopljilo samo probleme u ponašanju", rekla je Đurđević.
 
Postoje li indikatori ponašanja koje bismo mogli da primetimo?
 
Đurđević kaže da postoje indikatori ponašanja koje možemo da primetimo, ali napuštena je metodologijakoja traži jedan uzrok u ponašanju maloletnika. Ovde je skup rizičnih faktora doprineo da deca učine krivično delo.
 
Prema njenim rečima, to su deca koja se ponašaju malo čudno, surovija su prema vršnjacima, ne ispoljavaju emaptiju za tuđu bol, pokazuju sklonost kriminogenom načinu razmišljanja, dive se ljudima koji su bahati i bezobrazni – to su neki vidljivi znaci.
 
Kada škola pozove roditelje, oni brane svoje dete
 
Đurđević kaže da je ne iznenađuje da roditelj na prvom sastanku neće ispričati kakva je porodična situacija i šta se sve dešava u porodici – da li su nekada imali neki problem sa detetom.
 
"Možda nekada i nisu imali - dete nije ispoljavalo problem u porodici, ali ispoljava problem među vršnjacima što ne znači da je porodica funkcionalna u svakodnevnom životu, to znači ili se tu neguju slični stavovi koje i dete prenosi ili da nema emocionalne bliskosti i empatije", objasnila je ona.
 
Važno je da se roditelji obrate stručnjacima, ako ne žele da razgovaraju sa psihologom u školi, da se obrate dalje stručnjacima koji se bave porodicom, povlači Đurđević.
 
Moć školskih pedagoga
 
Kada dete pravi probleme pedagozi imaju mehanizme da obaveste Centar za socijalni rad, ako je dete ispoljilo elemente nasilja u školi.
 
"Problem je da kada govorimo o deci koja imaju manje od 14 godina, ne postoji način i mehanizam da uđu u program tretmana. Ne postoji program prevencije u kome bi se prepoznavala rizična ponašanja", ukazala je ona.
Šta može da se promeni u sistemu?
 
"Potrebno je reorganzovati način pružanja pomoći deci i pordicama u riziku, omogućiti da postoje dnevni centri, savetovališta, kao što su nekada postojala u skoro svim domovima zdravlja - centri koji su vaninstitucionalni da se ljudi mogu sami obratiti, da pitaju za savet, za sada je ostavljeno da se obrate privatnim psihterapeutima, a ima i onlajn savetovališta", zaključuje sagovornica RTS-a. 
  • Vule

    14.10.2023 14:17
    Uvek je bilo nasilja medju decom i mladima. I kradja i pljacki.
    Samo treba da se prisetimo grupa sa grbavice, petrovaradina, podbare.... licno mislim da ima nesto do genetike a veci deo je do porodice.
    Ne moze tv da pokvari dobro dete iz dobre kuće.
  • Komšinica

    14.10.2023 13:52
    Vršnjačko nasilje
    Šta reći,kad u novosadskoj osnovnoj školi imate nasilje u prvom razredu? Niko ozbiljno ne shvata. Kakvi će ti klinci biti u 4. ili 8. razredu?
  • Mićo

    14.10.2023 12:20
    Za njihovu decu. AV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija