Agencija za energetiku: Grejanje na drva najjeftinije, na struju najskuplje

Najniže troškove za grejanje ove zime imaće domaćinstva koja za grejanje koriste drva, saopštila je Agencija za energetiku.
Agencija za energetiku: Grejanje na drva najjeftinije, na struju najskuplje
Foto: Pixabay

U područjima Srbije u kojima se drvo može nabaviti po nižim cenama, na primer 6.790 dinara po metru kvadratnom, i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, grejanje će ih koštati 56.000 dinara.

Agencija je računicu radila za prosečno izolovan stan od 60 kvadrata, za grejanje na temparuturu od 20 stepeni i to 16 sati dnevno, tokom 180 dana.

Značajno veće troškove (92.500 dinara) će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 9.500 dinara po kubiku) i imaju peći niže efikasnosti.
 
Nešto niži troškovi od 84.600 dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.
 
Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59.500 dinara, što je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja na drva.
 
Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i biće od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.
 
Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko isključivo koriste jeftiniju električnu energiju, tokom noći.
 
Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.
 
Najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.
 
Za nabavku energenata ili energije koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone domaćinstva moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za struju, 173.000 dinara za lož ulje i 156.000 dinara za propan butan gas.
 
U odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena, dok su cene ogrevnog drveta manje za oko 11 odsto, a peleta za 12 odsto.
 
Cena propan butan gasa je manja za sedam odsto, kao i cena lož ulja koja je smanjena za osam odsto. Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto.
  • Duško

    17.10.2023 15:49
    Neznalice
    Najskuplje ,što je apsurd,je centralno grejanje. Za stan od 56 m2,u Beogradu 96.000,00 din.
  • Неко тамо

    17.10.2023 10:59
    Изолована кућа, ефикасни радијатори, унутра топло, ма милина права. Ко се греје на струју нек уложи у добру климу јер ће тако најмање да троши (уз ману да клима мора стално да дува). Ако већ имате котао на дрва онда нема грешке.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.