Dvogodišnji dečak sam izašao iz privatnog vrtića na Voždovcu, nađen za pola sata

Dete od dve godine i po godine izašlo je iz jednog privatnog vrtića na Voždovcu, nakon čega je krenula potraga u koju su bili uključeni otac koji je došao po dete i zaposleni.
Dvogodišnji dečak sam izašao iz privatnog vrtića na Voždovcu, nađen za pola sata
Foto: Pixabay
Dete je, prema rečima roditelja nađeno nakon pola sata, prenosi N1. U vrtiću su izrazili žaljenje zbog događaja i ističu da su uradili sve u smislu suspenzije vaspitača, novčanog kažnjavanja i pojačanja sigurnosnih mera.
Prema rečima majke deteta, 21. septembra je njen muž došao po dete u privatni vrtić Flamingo, a kada je stigao tamo, zatekao je sva otvorena vrata, što mu je odmah bilo sumnjivo.
"Ušao je u vrtić počeo je da se penje i pored njega je sjurila vaspitačica. Popeo se gore da pokupi našeg sina, nije bilo nikog. Na mestu gde mu je stajala obuća zatekao je patofne. Odmah je znao da ga nema. Počela je potraga za našim sinom. Tražili su ga po vrtiću, nije ga bilo…", ispričala je majka.
 
Izašli su napolje da vide da nije možda tamo, ali nije ga bilo, dozivali su ga, ali ništa, ispričala je ona.
 
"Mom mužu je prišla žena i upitala ga da li traži dete na šta je on potvrdno odgovorio. Našli su neko dete kod opštine Voždovac u Munskoj ulici. Žena koja ga je pronašla je zaposlena u Opštini. Kad je završila posao krenula je kući, sela u auto. Ispred automobila je ugledala dete. Izašla je i videla da nema nikog starijeg oko njega, da dete ima mali ranac i patikice koje je obuo naopako. Upitala ga je kako se zove, gde su mu roditelji. I pozvala je policiju. Žena je rekla da je dete ukupno kod nje bilo oko pola sata", ispričala je majka.
 
Kada su upitali vaspitačice kako je dete moglo da izađe iz vrtića, one su rekle da su sve bile tu i da nisu primetile da ga nema, prenosi N1.
 
"Dete je proslo kroz jedna vrata, ušao u hodnik, imao je vremena da izuje patofnice, vrati ih na mesto, obuje patikice naopako. Pritom on nama nikad sam nije obuo patike jer ne ume. Onda možete znati koliko je vremena trajalo njegovo obuvanje. Uzeo je svoj ranac, otvorio druga vrata, sišao niz stepenice, otvorio ulazna vrata vrtića, i sišao niz par stepenika, otvorio kapiju i otišao pretpostavljamo da je krenuo kući", navela je ona.
 
Vrtić se za N1 oglasio povodom događaja od 21. septembra, kada je, kako su saopštili, dete staro dve godine i sedam meseci samo otključalo sigurnosna vrata i napustilo objekat vrtića na nekoliko minuta.
 
"Mi smo učinili sve što je u našoj moći u smislu suspenzije vaspitača i novčanog kažnjavanja u skladu sa zakonom te maksimalnog pojačanja već visoko postavljenih sigurnosnih mera, kako se sličan događaj ne bi ponovio. Ovo je konstatovala i prosvetna inspekcija koja je u našem objektu izvršila vanredni nadzor. Roditeljima deteta smo uputili izvinjenje i obustavili fakturisanje usluga za tekući mesec, dok su oni na drugoj strani raskinuli ugovor i tražili neprimeren novčani iznos od 10.000 evra, kako se ne bi obraćali medijima", navedeno je u saopštenju vrtića uz napomenu da imaju pisani zahtev roditelja i mejl korespodenciju.
 
U vrtiću kažu da im je žao što se slučaj "i pored izuzetno visoke pažnje dogodio", ali ističu da više od onoga što su već učinili, nisu u mogućnosti da urade.
  • Opet tata :)

    19.10.2023 07:36
    Niske plate, malo ljudi
    One vaspitačice koje vrede, idu dalje. Ostanu one koje nemaju izbora ili su oguglale, il ne mare za decu. A kako i neće oguglati, kad je plata vaspitačica maks. 65.000 po privatnim vrticima u Ns i kad ih ie malo na toliko dece. Naravno da onda rade dodatni posao, jer plata ode na kiriju i možda još malo na račune. A tek će biti gore, jer troškovi rastu, i poslodavcu (koji iz raznih razloga pokušava da smanji troškove, bilo da je alav il' da objektivno nema dovoljno), i zaposlenom, kadar će da odlazi trbuhom za kruhom u druge profesije, još manje vaspitača/-ica na broj dece... Drž'mo se, polećemo.
  • Tata

    19.10.2023 07:29
    Radim u privatnom vrticu
    Ne znam šta bih napisao na ovo na prvu loptu a materijala ima.
    Radim u privatnom vrticu u Bg, a istovremeno tražim u koji vrtić da upišem dvogodišnje dete ovde u Novom Sadu. Pored zgrade mi je državni vrtić u kom ima 32 dece u jednoj grupi. U privatnim, kada smo išli da vidimo neke, je situacija u grupama ispod 3 god. je krajnje jeziva, samo da prežive dan, i vaspitačice i deca. Dok sede u hranilicama, bacaju hranu, vrište, plaču, kad se igraju vaspitačice puste Baby shark da gruva do panja (što će reći da dobrim delom gledaju crtane, bilo kući bilo u vrtiću), dvorište često nemaju, ili je potpuno bez zelenila/trave (znam da deca izgaze travu, ali može i drugačije, iz iskustva), a vaspitačica je hronično nedovoljno. Ne može biti bezbedno sa decom ispod 3 godine kad ih je 10-15 u grupi. To je tužna praktična istina. Nije za poređenje država, ali jeste za decu adekvatnije - u Švajcarskoj dvoje dece na jednu vaspitačicu. Šta mislimo zašto? Koliko se stvari samo desi kad smo mi kao roditelji sa našim detetom, 1 na 1, pa i dva na jedan. Šta onda reći na 10-15 i više dece? Ne znam šta pametno uraditi za svoje dete, a da obezbedimo ono što svaka porodica zaslužuje.
    Pored inflacije i rasta troškova, u svemu ima udela i kako u Srbiji poimamo biznis - kao nerealno brz povrat uloženog novca i profit, a ne kao dugoročni rad i ulaganje u kvalitet.
  • Ha

    19.10.2023 07:10
    Slucaj
    Mahom rade sa kupljenim diplomama, dok u slobodno vreme rade drugi posao poput zumbe plesa! One se zabavljaju, deca se sama cuvaju. Užas! Dobro su roditelji i dete prošli, sad svi neka razmisle gde decu da šalju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.