Šta čeka Srbiju posle rezolucije Evropskog parlamenta: "Stavili do znanja Vučiću da mora da sluša"

Iako rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ukazuju analitičari, ona ima uticaj na javno mnjenje u Evropi.
Šta čeka Srbiju posle rezolucije Evropskog parlamenta: "Stavili do znanja Vučiću da mora da sluša"
Foto: 021.rs
Evropski poslanici izglasali su dokument kojim traže restriktivne mere. Kažu, ne protiv Srbije i njenih građana već pojedinica, za koje istraga pokaže da su odgovorni za Banjsku.
 
Suština rezolucije je, navode, da se Beograd i Priština pozovu na povratak smirivanju tenzija i dijalogu.
Poruka je ponekad kontradiktorna, kao u pozivima da Srbija prestane da se meša na Kosovu.
 
"A onda istovremeno kaže ‘mora da se meša jer moraju Srbi na Kosovu da izađu na izbore. To je ovo, ne treba da se meša, ali mora da se meša. Onda imate – zavisi kako treba da se meša“, kaže za N1 Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.
Iako nije obavezujuća, rezolucija ima uticaj.
 
"Ona utiče na javnost, utiče na javno mnjenje u Evropskoj uniji. Nisu svi obavešteni, ali ovde su poređane stvari da te veze idu do samog vrha. I to je sumnja u celoj rezoluciji. Jedna sumnja da su vlasti u Srbiji u to najdirektnije umešane", kaže Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.
 
"Lako skidanje sankcija ne postoji. Jedanput kad ti uvedu sankcije, to je mnogo trežak posao da ti skinu. Mi smo sada obrnuli priču i sada umesto o nastavku evrpskih integracijama mi pričamo da li su nama uveli sankcije ili ne", kaže Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.
 
Oružani sukob u Banjskoj se samo nadovezao na zamerke Evropskog parlamenta iz drugih oblasti. Međak dodaje – problemi imaju kumulativni efekat, kad jednom sačekaju, naplate sve od početka.
 
Radonjić: Ne verujem da će biti primenjene
 
"U pitanju su preporuke Evropskog parlamenta u vezi sa uvođenjem sankcija režimu Aleksandra Vučića i ne verujem da će biti primenjene. Naravno da je važno istražiti šta se zapravo desilo u Banjskoj, ali mislim da je ovde reč o mrtvom slovu na papiru", kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
On kaže da se ovim potezom stavilo do znanja Vučiću da "mora da sluša u vezi sa svim budućim koracima, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine".
 
"Vidite da je pre neki dan pozvao Srbe da učestvuju na izborima na severu Kosova, posle Banjske", kaže on.
 
Kako tumači, ceo događaj u Banjskoj, kada je poginuo kosovski policajac, a trojica Srba koja su u tom napadu učestvovala ubijena, deluje režirano sa ciljem da se pogorša pregovaračka pozicija Srbije.
 
"U ovoj situaciji je predsednik Srbije u inferiornom položaju i kao takav idealan kako za Zapad tako i albansku stranu zbog čega ne verujem da će trpeti ikakve sankcije bilo on, bilo Srbija", smatra Radonjić.
 
Kako navodi, EU će oprostiti Vučiću i Banjsku i neće zahtevati ni da isporuči Milana Radoičića, označenog kao vođu kriminalne grupe Srba na severu Kosova, ukoliko bude poslušan u daljim pregovorima između Srbije i Kosova.
 
"Daće i šta ne budu tražili od njega", smatra on.
 
Kako dodaje, "kada kaže režirano, misli da su svi u ovome učestvovali – i Zapad i Beograd i Priština".
Politikolog Ognjen Gogić smatra da je malo verovatno da će izaslanici EU i zemalja Kvinte koji sutra dolaze u Beograd i Prištinu moći da otkoče dijalog i podstaknu strane da sprovedu preuzete obaveze, ukazujući da i njihove prethodne posete i pritisci nisu dali rezultat.
 
"U ovim globalnim okolnostima, sa izbijanjem rata u Izraelu, postoje mnogo veće pretnje po bezbednost Evrope od situacije na Kosovu tako da ukoliko to njihovo sekundiranje ili to što se pojavljuju kao prateći vokali Lajčaku u januaru nije dalo rezultate, sigurno neće ni u oktobru", smatra Gogić.
 
Kako je ukazao, oni nemaju "ni šargarepu, ni štap, ni za Beograd, ni za Prištinu", pa nova inicijativa pokazuje slabost, odnosno "ne znaju kako da ovom situacijom upravljaju, jer rade istu stvar, a očekuju drugačiji ishod".
  • Vladan

    20.10.2023 15:56
    @Vule

    Ćumez koji uvozi tuđe glasače jer mu se ne sviđa šta domaći misle nije suverena država.
  • Dr

    20.10.2023 15:15
    Ne mešam se u politiku
    Ali da su ovi iz EU-USA bili toliko uporni oko formiranja zajednice srpskih opština davno bi bile formirane. Sve je ovo manipulacija i licemerje.
  • Kokakole

    20.10.2023 14:50
    Neke životinje su jake, neke su brze, neke mogu da se kamufliraju, neke su otrovne itd. Nekima jednostavno ne može niko ništa.
    Onima kojima mogu neki nešto imaju neki način da se u određenim situacijama izvuku iz frke. Ne uvek, ali uspevaju.
    U međudržavnim odnosima se to zove diplomatija i još gomila drugih stvari(predugačak spiska). Ukoliko nemaš dobru diplomatiju i sve ti je na foru "ne može na niko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole", onda si na teškoj vetrometini.
    Već decenijama moramo da radimo sve, a drugi oko nas sa kojima smo u raznoraznim sukobima urade neke stvari koje moramo i mi, ali manje od nas. Znaju da igraju igru. Mi ne znamo i najviše ga duvamo. Prosta matematika. Inače, nije vezano za tekst. Makar ne direktno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".