Evropski parlament izglasao rezoluciju: Srbija da izruči Radoičića Kosovu, sankcije ako ne sarađuje

Evropski parlament je usvojio rezoluciju o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova, uključujući situaciju u severnim opštinama na Kosovu.
Evropski parlament izglasao rezoluciju: Srbija da izruči Radoičića Kosovu, sankcije ako ne sarađuje
Foto: 021.rs
Rezolucijom se vlasti Srbije pozivaju da u punoj meri sarađuju u istrazi o napadu u Banjskoj, a Evropski komisija i Savet da preduzmu mere protiv Beograda ako se utvrdi da je država Srbija bila direktno umešana u napad.
U rezoluciji se "najoštrije osuđuje grozan i kukavički teroristički napad dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija" u Banjskoj na kosovske policajce 24. septembra i pozivaju se sve države članice EU koje to još nisu učinile da takođe osude napad.
Sve strane se pozivaju da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova i izbegavaju bilo kakvu retoriku ili akciju koja bi dodatno povećala tenzije.
 
Kosovske vlasti se pozivaju da obelodane sve dokaze u vezi sa incidentom, međunarodne institucije na Kosovu, uključujući Euleks, da procene dokaze a Srbija da u potpunosti sarađuje u istragama i da odgovorne za napad koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi u skladu sa zakonom, uključujući njihovo izručenje Kosovu.
 
Evropska komisiju i Savet pozivaju se da preduzmu mere protiv vlade Srbije ukoliko istrage otkriju da je država Srbija bila direktno umešana u teroristički napad u Banjskoj ili napade koji su se dogodili na severu Kosova u maju 2023, ili ukoliko srpske vlasti nisu spremne da u potpunosti sarađuju.
 
Komisija se poziva da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III ako rezultati istrage pokažu da je srpska država bila direktno uključena u ove napade.

Komentari 60

  • Đole

    23.10.2023 08:34
    Srpski heroj
    Ma da, srpski heroj sa vilom od 10 miliona kao Tom Kruz na obali okeana a dos vreba. Joj samo da padnu više pa da vidimo šta su sve radili...
  • Б

    23.10.2023 03:45
    Све у фамилији
    Радоичић и Вучић раде за западне газде којима одговара хаос на Косову, да не буде мира и ЗСО, а о Резолуцији 1244 да и не говоримо. Европски парламент је смешан.
  • Хомер

    21.10.2023 11:38
    Како се радују јадне душе
    Ако Србија може доћи у проблеме изгледа да је Вучићи ипак постигао неки економски напредак па схватате да га народ гласа ипак. Па се радујете рецепту санкције,беда,немаштина па временом да се буни народ па нови дос. Е па рођаци санкција бар у УН бити неће а као што рекоше у ЕУ треба смањити уцењивачки потенцијал(Русије). Е у нашем случају ЕУ што мање,сарадња са светом,чврсти ставови и шта да се ради. Бранимо се. Косово је Србија. Нема предаје. Нек се зна ко је Обилић а ко би да буде мило Ђукановић.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.