Kurti o sastanku s "petorkom": Potreban nov pristup dijalogu

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je posle današnjeg sastanka sa predstavnicima "velike petorke" u Prištini da je za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom, potreban "nov pristup".
Kurti je u razgovoru sa zapadnim diplomatama rekao da su "bezbednost države i građana, granica i teritorije prioritet za Kosovo" i ocenio da je "kažnjavanje Srbije za teroristički napad 24. septembra u Banjskoj ključno za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti".
"Na sastanku je bilo reči o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, odnosno o primeni osnovnog sporazuma iz Brisela i ohridskog aneksa za njegovu implementaciju. Premijer je istakao da je neophodna kvalitativna refleksija i novi pristup. Svih pet emisara ponudilo je svoj novi plan za dalje, na čemu je premijer izrazio zahvalnost. Diskusije se moraju intenzivno nastaviti“, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.
Prethodno je izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak potvrdio da su zapadne diplomate došle u Prištinu s planom i da su o tome razgovarali sa Aljbinom Kurtijem.
 
Dodao je da više detalja o planu ne može da saopšti, ali je ponovio da je potrebno što pre uspostaviti Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da bez formiranja ZSO Kosovo ne može napredovati na putu ka Evropskoj uniji.
 
"Dijalog nema alternativu“, rekao je Lajčak i dodao da je "napad u Banjskoj promenio dosta stvari".
 
Predstavnici "velike petorke", među kojima su i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane, doputovali su tokom dana u Beograd na razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • SuperNova

    21.10.2023 17:05
    Nov pristup
    Kurti i Vučić da se zaključaju u prostoriju i ne puste dok se ne dogovore, pa ili će se pobiti ili pobratimiti ali da se završi već jednom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija