Rok uveliko probijen: Još nema obećanog produženja porodiljskog

Poslednjeg dana prošle godine ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić najavila je da će već sredinom ove godine porodiljsko odsustvo biti produženo.
Rok uveliko probijen: Još nema obećanog produženja porodiljskog
Foto: Pixabay

Tada je rečeno da će porodiljsko biti produženo sa 12 na 15 meseci u slučaju prvog, odnosno na 18 meseci posle rođenja drugog deteta.

Ali, sprovođenje te mere još je na čekanju. Zbog čega je to tako, N1 je pitao resorno ministarstvo, koje, međutim, ćuti.
Udruženju Centar za mame od roditelja svakodnevno pristižu pitanja o tome šta se događa sa obećanim produženjem odsustva.
 
"Rešenje ovog problema bi bilo značajno za roditelje koji danas razbijaju glavu šta će raditi sa detetom ako mora mama da se vrati sa porodiljskog u maju, a upis je tek u septembru. Ili u januaru, a upis je tek u septembru. Nemaju svi bake i deke, nemaju svi novca da plate neku vrstu privatnog čuvanja da bi se taj period popunio", ističe Jovana Ružičić.
 
U februaru, dva meseca nakon što je mera najavljena, N1 je pitao nadležno ministarstvo da li će i kada izmene zakona koje će omogućiti njeno sprovođenje biti usvojene.
 
Tada je kratko odgovoreno da "Radna grupa razmatra sve predloge i sugestije". 
 
Isto pitanje ponovili su sada, kada je rok za sprovođenje mere uveliko probijen, ali odgovor nisu dobili.
  • xqt

    23.10.2023 07:18
    U kontinuitetu
    Još nema obećanog produženja porodiljskog

    Kradikalsko obećanje, naivnima radovanje.
  • Zoran

    23.10.2023 07:07
    Ne lupetaj. Bez dece ćemo izumreti. Baš ozbiljnog poslodavca žulja što će od 40 godina neka odsustvovati 3, a sve troškove pokriva država. Ako držiš piljaru, da, može da te žulja.
  • noname

    23.10.2023 06:43
    glupe parole
    "Sve za našu decu" jel tako glasilo, nešto je kontra

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija