Lajčak: Od Kosova i Srbije se očekuje da u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak istakao je posle posete Beogradu i Prištini da se od Kosova i Srbije očekuje da u potpunosti ispune obaveze.
Lajčak je u redovnoj objavi sinoć na Fejsbuku napisao da se upravo vratio sa zajedničke posete Kosovu i Srbiji na kojoj je bio sa glavnim spoljnopolitičkim i bezbednosnim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije kao i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Oni su, kako je napisao, u Prištini i Beogradu razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem kako da se ide napred u normalizaciji odnosa i ostvari napredak u primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji. 
Tema je bila i bezbednost na severu Kosova, napisao je Lajčak i dodao da su istakli "obojici vođa da događaji od 24. septembra predstavljaju jasnu esekalaciju bez presedana što takođe demonstrira da su sada deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikad".
 
"Zajedno sa našim partnerima ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi i da očekujemo punu saradnju Srbije u tom smislu", napisao je Lajčak.
 
On je dodao da događaji od 24. septembra (u selu Banjska na severu Kosova), "ne menjaju činjenicu da su Kosovo i Srbija ušli u Sporazum o normalizaciji ranije ove godine".
 
"U našim razgovorima preneli smo očekivanja da će Kosovo i Srbija u potpunosti ispuniti obaveze iz Dijaloga. Svako uslovljavanje ili odlaganje su neprihvatljivi", ukazao je Lajčak.
 
Zahvalio se partnerima na poseti i rekao da će "uskoro nastaviti razgovore". 
U subotu su međunarodni izaslanici posetili Prištinu i Beograd. U delegaciji su bili specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.
 
Oni su u Prištini razgovarali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, i zatim u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Lajčak je posle razgovora u Beogradu izjavio da od Srbije i Kosova očekuje da počnu da izvršavaju svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma, ali i svih prethodnih postignutih sporazuma.
  • UN SB

    23.10.2023 15:53
    što se ne obrati UN-u ?
    Nije mi jasno što ovaj Lajčak ovo objavljuje na Instagramu ? Ima danas sednicu SB UN i što tamo Lajčak i EU ne kažu šta imaju ?
    Ovo shvatam da su EU i Lajčak propustili da se obrate na sednici SB UN.
    I šta da im kažem Lajčaku i EU-u da više sreće sledeći put za jedno 6 meseci, jer tek tada mogu ponovo da se obrate UN-u .
  • andrija

    23.10.2023 11:13
    Mislim da gresis...
    @Гојко Патак
    23.10.2023 • 08:59
    Мирослав написа на фејзбуку,Курти на инстаграму а AV на Тик Току и готови разговори ,увек исто ,Где си био нигде ,шта си радио ништа ,али важна је кукњава и дизање панике међу грађанима

    za Lajcaka jer on je u medijator citaj dobre pare mlati ali nece dugo posto je Fico pobedio pa ce kuci... Kurti sledi upustvo za upotrebu made in Amerika Britanija EU... za naseg predsednika AV nezam o cemu on tamo pregovara kada kauboji kroz njihovu produzenu ruku citaj presvucenu OVK u policiju mlate pucaju i proteruju Srbe... Proglasenje okupacije je trebalo odavno proglasiti.
  • Гојко Патак

    23.10.2023 08:59
    Мирослав написа на фејзбуку,Курти на инстаграму а AV на Тик Току и готови разговори ,увек исто ,Где си био нигде ,шта си радио ништа ,али важна је кукњава и дизање панике међу грађанима

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.