Evroposlanik Picula: Ako Radoičić ne bude izručen Prištini, moguće strože delovanje prema Srbiji

Ako Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, to će zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova, a potencijalna reakcija može biti još strože političko i diplomatsko delovanje prema Srbiji.
To u intervjuu za Novu kaže poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula koji je sastavio tekst Rezolucije o sukobu u Banjskoj.
Upitan da li veruje da su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić znali za pripremu sukoba u Banjskoj, on je odgovorio da je potrebno sprovesti dubinsku istragu, radi otkrivanja svih relevantnih dokaza i informacija, da bi se utvrdilo jesu li znali za teroristički napad i da li su na bilo koji način podstakli konflikt.
"Važno je napomenuti i da je Evropski parlament već nekoliko puta ranije izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i poteza srpskih vlasti, naročito zbog odnosa Beograda s Rusijom i Kinom", podsetio je Picula.
 
Prema njegovoj oceni, "ovo predstavlja dodatni faktor koji se uzima u obzir prilikom razmatranja potencijalne upućenosti i uključenosti srpskih lidera u ovu situaciju".
 
Kako je napomenuo, "istrage i političke reakcije na ovakve događaje trebalo bi da se odvijaju uz puno poštovanje vladavine prava i transparentnost kako bi utvrdili pravu istinu".
 
"Navedene rezolucije i pozivi na restriktivne mere ukazuju na ozbiljnost situacije, ali konačne zaključke treba doneti isključivo na temelju dokaza i stručne analize", objasnio je Picula.
Na pitanje koje bi konkretno mere mogle da budu uvedene, on je precizirao da bi restriktivne mere trebalo da uključuju, ali ne i da budu ograničene samo na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv "destabilizujućih aktera na severu Kosova, poput Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organizovanje pomenutog terorističkog napada".
 
Picula kaže i da nema informacije iz istrage, osim onih dostupnih javnosti i ne može da potvrdi verodostojnost svih izjava koje dolaze iz Prištine u vezi s ovim slučajem.
  • Bob

    23.10.2023 21:42
    Posao je posao
    Neki ljudi da bi dokazali svoju prisutnost na poslu i dali svoj doprinos svojoj pripadnosti ponekad moraju da provale makar šta.
    Ovaj bi bio pametniji da je ćutao ali njegovu izjavu treba sagledati kroz potrebu za potvrdjivanjem pripadnosti svome jatu.
    Zato je i poslat gore.
    Ponekad treba da se pokažeš da si tu, prisutan, i da ideš niz dlaku onima koji te hlebom hrane.
    7000 eura neto.
    Svakog prvog u mesecu.
    Isplati se za našeg čoveka.
  • Професор

    23.10.2023 12:59
    Пицула Пицула чија беше Истра? Немој да седнемо за преговарачки сто са Италијом пола обале Вам оде.
  • K

    23.10.2023 12:57
    Bitan neki lik cim niko nije cuo za njega van kroatie.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".