Vlada Kosova: Srbija nije spremna za potpisivanje sporazuma

Vlada Kosova je saopštila da je "Kosovo prihvatilo Osnovni sporazum iz Brisela, kao i aneks iz Ohrida i izrazilo spremnost da potpiše i današnji predlog, na šta nije bila spremna srpska strana".
Dodaje se da "sporazume treba implementirati u njihovoj celini, bezuslovno i bez ikakvih zakašnjenja".
U saopštenju se takođe ističe da se na današnjem sastanku sa nemačkim kancelarem, Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, premijerkom Italije Đorđom Meloni, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, zamenikom predsednika Evropske komisije i Visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, te njegovim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, premijer Kurti zahvalio svima na njihovom doprinosu i angažmanu ka miru, normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.
"Kurti je podsetio da je bio spreman potpisati sporazum i u Briselu 27. februara 2023. godine kao i u Ohridu 18. marta 2023. godine, a i večeras, naglašavajući da je upravo Samit Evropskog saveta u Briselu pravi događaj za potpisivanje Osnovnog sporazuma", navodi se u saopštenju.
"Uprkos ovako širokogrudoj ponudi premijera Kurtija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odbio potpisati sporazum sa Kosovom i tražio da se prihvati i dodatni papir kojem se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, aneksa i nacrta predloženog od strane pet izaslanika 21. oktobra ove godine", kaže se u saopštenju Vlade Kosova.
 
Na kraju sastanka, premijer Kurti je rekao da prihvatanje podrazumeva potpisivanje, a samo potpis podrazumeva prihvatanje i garantuje implementaciju, zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.
  • Predlog sporazuma

    27.10.2023 08:17
    Koliko sam razumeo ovi iz EU su dali predlog sporazuma, a onda kažu morate da ga potpiišete kao ceo sporazum. To je onda ultimatum.
    Valjda kad se da predlog sporazuma, onda se o tom predlogu vode razgovori, da bi se došlo do konačnog sporazuma kad se sve stavke usaglase.
    Jedini koji nije ispunio prethodne sporazume je Kurti, koji nije ispunio ZSO koji je potpisan pre 10 god. Tako da je Kurtiju lako da potpisuje, jer njegov potpis ništa ne vredi.
    Kurti nije normalan, svaki dan izaziva tenzije, čitam juče je prokopao put preko Srpskog groblja, a stalno upada u Srpske kuće i hapsi, i šta misli da će postići sa time ? Potpis ? Pa valjda ako ti neko protera sunarodnike, u ovom slučaju Srbe, pa valjda si tek tada ljut na njega i nikad mu za kaznu nećeš dati nikakav potpis. Znači recimo Kurti protera sve Srbe sa Kosova, naravno da tek tada mu niko neće dati nezavisnost, jer onda ga treba kazniti, a ne nagraditi jer nas je proterao. Rešenje za smirivanje tenzija je u stvari smiriti Kurtija i Status Kvo. Recimo Kipar tako funkcioniše, u EU su, i šta im fali ?
  • Suština

    26.10.2023 23:15
    "Uprkos ovako širokogrudoj ponudi premijera Kurtija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odbio potpisati sporazum sa Kosovom i ....", kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

    I tako Kurti pomaže Vučiću da pobedi- isto kao što je Vučić njega držao nq vlasti sve vreme kroz Srpsku listu.
    Igranka se nastavlja, Srba je na Kosmetu sve manje jer sve teže žive a Srbija za to vreme nestaje i postaje kolonija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija