Proizvodi iz Srbije ponovo vraćeni zbog nedozvoljenih supstanci

Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je da su u oktobru dve pošiljke iz Srbije zaustavljene na granici sa Hrvatskom, odnosno Slovenijom.
Proizvodi iz Srbije ponovo vraćeni zbog nedozvoljenih supstanci
Foto: Pixabay
Kako se navodi na sajtu RASFF-a, 18. oktobra je na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka zamrznutih kupina iz Srbije, zbog nedozvoljene količine fugicida iprodiona, prenosi N1.
U pošiljci kupina je, kako se navodi, registrovano 0,023 mg/kg iprodiona, a dozvoljena količina je 0,01 mg/kg.
 
Roba je, kako se navodi, vraćena pošiljaocu.
Na granici sa Hrvatskom je 25. oktobra zaustavljena pošiljka dodataka ishrani koji su, kako se navodi, sadržali nedozvoljene sastojke.
 
Ta pošiljka je takođe vraćena pošiljaocu.
 
Podsetimo, početkom avgusta je sa hrvatske granice vraćena pošiljka čipsa proizvedenog u Srbiji, zbog visokog nivoa kancerogenog akrilamida.
 
Sredinom istog meseca, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen pošiljaocu.
 
Zbog istog pesticida su, krajem avgusta, sa hrvatske granice vraćene i šljive iz Srbije.
  • RASFF

    27.10.2023 16:38
    Iz Evrope
    U većini evropskih zemalja pojačane su kontrole nedozvoljenih supstanci,naročito u sirovinama,pre svega zbog ukrajinskog rata. Ne branim nikoga,naprotiv,ali isti taj RASFF objavljuje na nedeljnom nivou sve incidente koji su se desili i često su detekcije preko dozvoljenje granice upravo iz Evrope. Ono što se ovde verovatno desilo je nestrucna primena dozvoljenog preparata.
  • Agronom

    27.10.2023 15:38
    Pojašnjenje
    Vidim da me neki prozivaju, pa da dam pojašnjenje. U konvenconalnoj proizvodnji se koriste pesticidi. Vremenom se oni nakon tretiranja razgrađuju. Koliko vremena je potrebno da se prsticid razgradi i bude neškodljiv za ljude definiše KARENCA. E sad. U naslavku članka piše NEDOZVOLJENA MATERIJA. Aja precizno kažem da je dozvoljena ali i povećanoj koncentraciji. Dakle, ili je većom koncentracijom tretirana kupina, ili u kraćem periodu od predviđene karence.
  • Novi Sad

    27.10.2023 14:36
    Voce koje je vraceno savrseno ide uz onaj parizer...Ako cemo posteno patriotski je sve to pojesti..Kada je covek pravi patriota nece opterecivati penzioni fond kada napuni 65 nego ce da ubrza proces rasterecenja pio fonda tako sto ce stalno da jede ove proizvode.E to je pravi stav..Samo anti srbin i protivnik srbije zeli da zivi 70 ili 80 godina..Cemu to? Kao da volite da maltretirate drzavu i svoje najmilije..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.