Tomislav Nikolić "izvučen iz naftalina" pred izbore - a šta je sa fondacijom njegove supruge?

U vreme kada se Tomislav Nikolić vraća u politiku, postavlja se pitanje šta se dešava sa nekadašnjom prvom damom Dragicom Nikolić, odnosno istoimenom Fondacijom.
Kako piše list Danas, Fondacija "Dragica Nikolić" osnovana je 2013. godine, postoji i danas, ali za razliku od 2014. kada je na godišnjem nivou prihodovala više od od 400 miliona dinara, poslednjih godina je ta cifra svedana na pet ili šest miliona.
Fondacija supruge nekadašnjeg predsednika, sa samo dva zaposlena, u 2014. je prikupila 409 miliona dinara, koliko je otprilike i potrošila na razne humanitarne aktivnosti.
Dok je Nikolić bio na vlasti, ta fondacija je iz godine u godinu beležila rast prihoda i to je u javnosti izazvalo sumnje da kompanije ne daju novac Fondaciji iz čovekoljublja, već iz interesa, jer je reč o supruzi predsednika Republike.
 
Fondacija je ulagala u razne oblasti uglavnom u vezi sa decom, a između ostalog donirala je i aparat za veštačko disanje Institutu za neonatalogiju, više aparata bolnici u Vršcu, paketiće porodilištu Kliničkog centra, pa čak i kuću seoskoj porodici koju odgaja samohrani otac. Poslednji put se javno oglašavala na početku korone.
 
Fondacija nikada nije imala internet prezentaciju, ali podaci iz registra u APR pokazali su da je upraviteljka fondacije Violeta Karić, dok je članica Upravnog odbora Milena Nikolić, Dragičina snaja.
 
"Za porodicu Nikolić pomaganje drugima je smisao života", navodi se u jednom od saopštenja Fondacije u kojem se, između ostalog, odgovara tabloidima koji su pred Nikolićev pad u cilju pripreme za dolazak Aleksandra Vučića na čelo Srbije, vodili svakodnevnu kampanju protiv Tomislava Nikolića i njegove supruge, uključujući i Fondaciju.
 
U reagovanju na pisanje lista "Alo" gde se osporava transparentnost njenog rada, Fondacija Dragica Nikolić je 2016. godine saopštila da je u protekle dve godine, isključivo u inostranstvu od humanitarnih organizacija, obezbedila više od četiri miliona evra i u skladu sa zakonom utrošila ih u zdravstvo i školstvo Srbije.
 
"Naše samostalne donacije i donacije koje su obezbeđene u saradnji sa drugim fondacijama, udruženjima i kompanijama, dostižu više od 7,5 miliona evra", pisalo je u saopštenju.
 
Fondacija je navela da je za vreme katastrofalnih poplava 2014. godine prikupila i materijalna sredstva, aparate za zdravstvo, lekove, opremu, nameštaj, odeću, hranu i preko lokalnih samouprava podelila ugroženim građanima, kao i da je u to vreme u rekordnom roku obnovila 200 i izgradila 21 novu kuću za građane kojima je poplava uništila krov nad glavom.
 
"Pored svakog renoviranog ili uređenog objekta postavljene su donatorske table na kojima su jasno istaknuti svi donatori", navela je Fondacija.
 
Kragujevački portal ucentar.rs naveo je da je jedan od finansijera rekonstrukcije kragujevačkog porodilišta Slobodan Tešić, čije ime se pominje u aferi trgovine oružjem, jer na donatorskoj tabli stoji ime njegove supruge Živane, a Tešići i Nikolići su navodno dobri prijatelji.
 
Ipak, radom fondacije nisu se bavili samo tabloidi već i ozbiljni mediji, jer je bilo dosta pritužbi, prijava i sumnji na malverzaciju novcem odnosno trgovinu političkim uticajem.
 
Tomislav Nikolić potvrdio je za Insajder 2016. godine da je bugarski biznismen Cvetan Vasilev, koji je dve godine slobodno živeo u Srbiji iako je za njim raspisana crvena Interpolova poternica, uplatio donaciju fondaciji njegove supruge Dragice Nikolić. Tadašnji predsednik Srbije rekao je da je donacija uplaćena pre nego što je za Vasilevim raspisana poternica. Pored toga prodata mu je paraćinska Staklara koju je ostavio uništenu i u dugovima.
"Milijardu i 200 miliona dinara je Fondacija donela u Srbiju, a vi me pitate da li je Cvetan Vasilev uplatio 200.000 dinara. I sad ja s vama treba da razgovaram kao s čovekom koji ozbiljno shvata Srbiju", rekao je Nikolić odgovarajući na pitanje novinara Insajdera.
 
Na konstataciju novinara da je pitanje legitimno budući da Fondacija drži imena donatora u tajnosti, Nikolić je rekao da ne postoji zakonska obaveza da Fondacija objavljuje spisak donatora i da je takav zakon donet pre no što je on postao predsednik Republike, preneo je ucentar.rs.
 
Ceo tekst o Fondaciji Dragice Nikolić čitajte OVDE.
  • ajmo istinu

    31.10.2023 14:10
    To od prodaje rakije ili od prodaje grobnog mesta?
    A,stavljate škole i decu u njihove aktivnosti?! Sramota na šta se vadite i šta koristite kao humanitarnu organizaciju koja nije to.
    Donatori??? Pa, recite koji su, šta krijete, koga?
  • Srba

    31.10.2023 13:20
    Bolje večiti student nego kupljena diploma
  • Izbori

    31.10.2023 12:48
    Glasači
    Nešto mnogo popularni ovi bugarski državljani. Ima ih i u predizbornim pripremama, fiktivno prijavljenih na Novom Beogradu, na adresama vlasnika stanova. Da vidimo kako će institucije rešavati i ovaj problem nepovredivosti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.