Dva miliona nelegalnih objekata u Srbiji: NALED predlaže masovnu legalizaciju nekretnina

Skoro svaka druga nekretnina u Srbiji nije upisana u katastar i ne nalazi se na uređenom tržištu.
Dva miliona nelegalnih objekata u Srbiji: NALED predlaže masovnu legalizaciju nekretnina
Foto: Pixabay
U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) rešenje tog problema vide u - masovnoj legalizaciji objekata.
U NALED-u navode kako su podaci o neupisanim nekretninama zasnovani na zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).
"Imamo dva miliona nelegalnih objekata i još 2,7 miliona koji iz različitih razloga nisu upisani u katastar. Ovim tempom, proces legalizacije trajao bi 40 godina, a gubici koje država, građani i privreda trpe zbog toga su već ogromni", rekao je Direktor odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.
 
Prema njegovim rečima, NALED smatra da bi masovno ozakonjenje moralo da prati donošenje jasnih mera koje bi zaustavile dalju nelegalnu gradnju.
 
"Za drugu grupu nepokretnosti potrebno je uključiti pravosudne profesije i formirati posebne komisije koje će raditi na konvalidaciji i verifikaciji stare nepotpune dokumentacije, da bi se na osnovu toga izvršio upis svih nepokretnosti", naglasio je Vasiljević.
 
NALED-ova nova studija, koja je urađena uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida), predlaže i rešenja za pitanja ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata, unapređenja postupaka komasacije i eksproprijacije zemljišta, digitalizacije urbanističkog planiranja kroz uvođenje sistema eProstor, založnih prava, upravljanja javnom svojinom, oporezivanja nekretnina, rešavanja izazova zadružnog zemljišta i drugih postupaka.
 
Među predloženim merama u studiji nalazi se i formiranje državnog fonda nepokretnosti (banka zemljišta). Po ugledu na međunarodnu praksu, cilj je da se u postupcima komasacije i eksproprijacije, kad god je moguće, vrši zamena zemljišta i uvede jedno centralno telo koje bi vodilo poslove supstitucije, kupovine i prodaje.
Uz to je neophodna i kompletna digitalizacija pripreme prostornih i urbanističkih planova, kroz uvođenje sistema eProstor, kako bi ceo proces bio efikasniji, a građani i privreda mogli na vreme da reaguju i utiču na odluke o izgradnji u svom kraju.
 
Institucije bi, na ovaj način, elektronski razmenjivale informacije, davale komentare, izdavale uslove i saglasnosti i istovremeno radile na izradi planova, što bi znatno ubrzalo usvajanje dokumenata, jer bi radile paralelno u istom sistemu, umesto što sada i mesecima čekaju jedna na drugu da urade svoj deo posla.
 
Uz digitalizaciju i optimizaciju navedenih procedura, u studiji se navodi da je potrebno raditi na unapređenju sistema oporezivanja kroz efikasniju naplatu poreza na prihode od izdavanja nepokretnosti i uvođenje poreza na ukupnu "svetsku" nepokretnu imovinu, koji bi se odnosio na one sa veoma vrednom nepokretnošću u inostranstvu.
 • Dragica

  21.04.2024 06:57
  Legalizacija
  Mislim da bi vlada trebala da donese zakonsku regulativu što bi ubrzano proces legalizacije. Javdvadeset godina čekam sada imam 67 godina .ne znam da li cu dočekati ozakonjenje objekta. Predsednik je obećao ali od toga nema ništa.
 • Nina

  18.01.2024 09:37
  Studija
  Da li postoji link na studiju koja je sprovedena? Na sajtu NALEDA u punlikacijama nema navedene studije. Da li je javno dostupna ili je samo za članove?
 • Elvis Dži Prisli

  02.11.2023 21:03
  Ovo je toliko daleko od realnosti da može samo da se objasni pričom da je Naled uzeo pare od Švedske za ovaj nazovi projekat. U Srbiji divlja gradnja nikada neće biti iskorenjena (ovde mislim pre svega na Beograd), jer za to treba ispuniti toliko preduslova da bi njihovo ostvarivanje značilo da smo postali Japan ili Švajcarska

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dušku Šariću ukinut kućni pritvor

Sudsko veće Zorana Šešića odlučilo je da, na predlog odbrane, optuženom Dušku Šariću ukine meru kućnog pritvora u kom je bio od aprila 2024. godine.