Dostavljači čekaju na zakon o svojim radnim pravima: Do tada bez bolovanja, godišnjeg...

Rad dostavljača koji u Srbiji rade putem digitalnih platformi skoro da uopšte nije definisan Zakonom o radu.
Dostavljači čekaju na zakon o svojim radnim pravima: Do tada bez bolovanja, godišnjeg...
Foto: Pixabay
Institucije trenutno nemaju odgovore na specifične probleme koji muče ovu sve brojniju grupu radnika, prenosi Nova ekonomija.
Iako je ostatak Evrope napravio prve korake ka zakonskom definisanju njihovih prava, ova delatnost u Srbiji ostaje mimo klasičnog rada po ugovoru, često bez definisanog radnog vremena, prava na bolovanje ili godišnji odmor.
Početkom naredne godine, u Evropskoj uniji se očekuje usvajanje Direktive o platformskim radnicima, kojom će njihov status biti do detalja regulisan.
 
S druge strane, u Srbiji su njihova prava i obaveze u raskoraku sa prirodom digitalne ekonomije - njihovi prihodi zavise i od algoritamskih "pravila" pojedinačne platforme, ali često i od volje posrednika u zapošljavanju (agencija).
 
Tehnološke kompanije kao što su Glovo, Wolt, MisterD, Yandex angažuju dostavljače putem agencija, odnosno "logističkih partnera" koje ih angažuju. Trenutno samo putem ovih logističkih partnera budući dostavljač može da se registruje na platformu i počne sa radom.
 
Nakon što dostavljač sklopi ugovor o angažovanju, koji može da bude u formi ugovora o radu ili o privremenim i povremenim (PP) poslovima, preuzima opremu, pokreće svoje vozilo i počinje da "uči zanat".
 
Dostavljači sa ugovorom o radu, prirodno, uživaju "zaštitu" Zakona o radu, dok drugi, sa ugovorom o PP poslovima imaju manji obim zaštite, jer se ne smatraju zaposlenima.
 
Veliki broj dostavljača da bi obavljalo svoje poslove mora da osnuje preduzetničku firmu, oni imaju čist obligacioni odnos i samim tim ne uživaju nikakva prava po Zakonu o radu.
 
U trouglu platforma-posrednička agencija-dostavljač, radnici često nemaju ni kada, ni kako da ostvare pravo na godišnji odmor, plaćeno bolovanje, porodiljsko ili očinsko odsustvo, pristup zdravstvenom i socijalnom osiguranju…
 
Predsednik udruženja Centar za dostojanstven rad i naučni saradnik na Institutu za radno pravo iz Beograda Mario Reljanović rekao je da bi postojeći Zakon o radu u bližoj budućnosti morao da se menja, kako bi se regulisao niz situacija koji nastaje usled tehnoloških promena. Tako bi se, prema njegovim rečima, konačno završio proces harmonizacije sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovoj oblasti.
 
"Kada je reč o uređenju platformskog rada, racionalno bi bilo očekivati da će on biti uređen detaljno, i to u okviru novog poglavlja Zakona o radu koje bi se bavilo položajem samozaposlenih lica, kao i u novom delu koji bi ukazivao na elemente postojanja radnog odnosa iako poslodavac i radnik zaključe neku drugu vrstu ugovora", rekao je on u razgovoru za Novu ekonomiju.
 
Kako je kazao, odredbe koje se odnose na platformske radnike morale bi da urede specifično i neke druge stvari koje nisu trenutno regulisane, a koje se mogu odnositi na sve radnike, kao što je takozvano "pravo na isključenje". 
 
Pravni zastupnik Sindikata "Nezavisnost" Stefan Todić rekao je da su dostavljači, kada su u pitanju radna prava posebna kategorija i da nemaju status zaposlenog, jer su angažovani po drugom pravnom osnovu, pa se Zakon o radu samim tim ne primenjuje na njih
 
"Oni su posebna kategorija jer su angažovani preko firme posrednika, odnosno agencije i sa njom imaju ugovor o radu, ali za platforme rade po osnovu ugovora o saradnji između agencije i platforme. Njihov status je u načelu regulisan Zakonom o radu, ali se ovde radi o izvrgavanju Zakona o agencijskom zapošljavanju", kazao je Todić u razgovoru za Novu ekonomiju.
 
Na pitanje kako je moguće da radnici dostavljači ne vide ugovor o privremenom i povremenom zapošljavanju ili pak ugovor o radu, rekao je da je nakon protesta dostavljača koji je održan u aprilu ove godine, skoro 300 njih pozvano u agenciju da potpišu ugovor.
 
Naglasio je da je činjenica da dostavljači ne znaju svoja radna prava.
 
"To jeste nešto što smo u razgovoru sa njima saznali i predstavlja veliki problem. Zato smatramo da bi bila potrebna velika kampanja kako bi se oni upoznali sa svojim pravima i time kome da se obrate za pomoć", rekao je on.
Tako radnici koji imaju ugovore o radu uživaju sva prava Zakona o radu jer se smatraju zaposlenima, ali je, prema rečima Todića, pitanje da li se u tom slučaju poštuje Zakon o agencijskom zapošljavanju.
 
"Radnici koji imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima imaju manji obim zaštite jer se ne smatraju zaposlenima po Zakonu o radu i najveći obim prava za njih je izvan domašaja. Postoji i treća grupa, a to su preduzetnici ili samozaposleni, koji zapravo imaju čist obligacioni odnos i koji u tom smislu ne uživaju nikakva prava po Zakonu o radu", rekao je on.
 
Na pitanje da li dostavljači imaju zdravstveno osiguranje i da li su kompanije dužne da plate odštete za povrede na radu, Todić je rekao da ovaj tip rada u Srbiji karakteriše nepoštovanje načela dostojanstvenog rada.
 
Tekst u celosti čitajte na Novoj ekonomiji.
  • Nenad

    01.11.2023 19:38
    Samo po propisima
    90% dostavljača nebi dobilo lekarsko uverenje za rad.
  • ja

    01.11.2023 19:29
    eh
    isto kao i frilenseri i ljudi na crno, verujem da nas ima i 2 miliona ako ne i vise
  • Bb-ns

    01.11.2023 19:24
    Zemlja u totalnom raspadu,nema pomoći da se poboljša,i radnici za stalno imaju probleme,samo fali da još o vama kamikazama,čast malo broju izuzetaka,razmišlja.Budite srećni da tako ostane,da država ne počne porez i doprinose da vam uzima,pa će opet biti kukanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija