Obustavljen rad i u Glavnom poštanskom centru u Zemunu, štrajkači pisali Vučiću

Štrajku u "Pošti Srbije" priključio se i Glavni poštanski centar u Zemunu, čime je skoro u potpunosti obustavljena distribucija pisama i paketa u državi.
Obustavljen rad i u Glavnom poštanskom centru u Zemunu, štrajkači pisali Vučiću
Foto: 021.rs
Novosadski poštari, koji su i pokrenuli obustavu rada, za 021.rs kažu da se kolegama iz Zemuna pridružuju radnici i iz drugih krajeva Srbije. 
 
Dostava pisama i paketa trenutno ne funkcioniše u većem delu Vojvodine i Beograda, šalteri pošta su uglavnom zatvoreni, a u ostatku Srbije situacija zavisi od mesta do mesta.
Štrajkači za 021.rs navode da kolege svuda trpe pritiske i pretnje rukovodstva preduzeća, navodeći primer Čačka gde su danas nekolicini radnika uručena rešenja o otkazu, što je potpuno nezakonito, a uz to su u istom mestu jednu poštu zaključali kako radnici koji ne rade ne bi mogli da sede i štrajkuju na radnom mestu.
 
Kako od v.d. direktora Pošta Srbije Zorana Đorđevića i uprave preduzeća nema naznaka da će izaći u susret zahtevima, radnici su danas poslali i pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi ga upoznali sa time šta se dešava.
U pismu se navodi da su ponovo primorani da mu se obrate jer se situacija od njihovog prethodnog dopisa nije promenila, nego se i pogoršala zbog čega su zaposleni u obustavi rada od 24. oktobra i uz to sada trpe veće pritiske i zastrašivanja nego u periodu pre obustave.
 
"Pošto nemamo informaciju da li Vam se obratio neko od rukovodstva Preduzeća ili v. d. direktora, mi kao zaposleni i građani Republike Srbije jednostavno moramo. V. d. direktor u medije plasira priču kako je dogovor postignut, kako su se vodili pregovori i kako je sve rešeno, što nije tačno. Od aktuelnog v. d. direktora ne dobijamo ništa osim obećanja i zahteva za strpljenjem u prethodne dve godine. Zarade su nam praktično na zakonskom minimumu. U obustavu rada smo ušli zbog izuzetno loše materijalne situacije, nedovoljnog broja radnika u tehnologiji, koja predstavlja osnovu firme, ali i izuzetno loših uslova rada i diskriminacije na svim nivoima", navode radnici u pismu predsedniku.
 
Oni su dodali i da se nadaju da će preduzeti sve što je njegovoj moći da se problemi u "Pošti Srbije" što pre reše u interesu svih.
U pismu su ponovljeni i zahtevi, što su povećanje osnovne zarade za 30 odsto, hitan prijem optimalnog broja radnika, garancije Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni, poništavanje prethodno donešenih opomena od strane v. d. direktora, kao i sprečavanje bilo kakvog vida revanšizma nakon završetka obustave.
 
Radnici nemaju pregovarački tim i ne zastupa ih ni jedan sindikat, a više puta su ponovili da u vezi sa zahtevima nema pregovora, već da oni moraju da budu ispunjeni kako bi se prekinula obustava rada. 
  • Sonja

    08.11.2023 12:28
    Ma ovo je vise strasno a A.V. da je hteo da uradi nesto uradio bi vec odavno. Zna on kakva je situacija uopste u Srbiji i nikom nista. Ajde strajkuju razumem par dana ali ovo je predugo vec, ljudi ne mogu da podignu svoj novac, pakete u kojima su lekovi,dokumenta itd, kod mene u posti ne idu ni isplate ni uplate od cega da zivim? Novac mi stoji u posti ne mogu da ga podignem i ja moram da gladujem jer se nekome tako moze... Treba da nas strefi neki smak sveta, ne treba nama nikakav rat nasi nas ubijaju polako ali sigurno...
  • Seka

    04.11.2023 19:44
    U poziciji su..
    da mogu da štrajkuju. I ok neka štrajkuju.Al uvek isti : lekari, taxisti,prosvetari, javni gr. prevoz.. državne jasle.. Jedina struka koja nikad nije štrajkovala su ojadjeni i poniženi trgovci.Kamo sreće da svi trgovci štrajkuju, pa da vidite šta bi bilo!!
  • Dr

    04.11.2023 09:04
    Treba cela Srbija da stane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.