Posmatračka misija Crte počela praćenje izborne kampanje

Crta je aktivirala posmatračku misiju za vanredne izbora raspisane za 17. decembar.
Kao i ranijih godina, Posmatračka misija Crte pratiće celokupan izborni proces: kampanju, izborni dan, kao i proces posle izbornog dana do zvaničnog proglašenja rezultata. 
 
Tim posmatrača, koji su raspoređeni u svim regionima, započeo je praćanje aktivnosti političkih aktera u predizbornoj kampanji na terenu, kao i rad izborne administracije i drugih institucija, dok tim za medija monitoring prati izveštavanje nacionalnih medija.
"U periodu od prethodnih izbora nije došlo do značajnih promena u zakonskom okviru i institucionalnoj praksi koje bi vodile ka unapređenju kvaliteta izbornog procesa, odnosno ka boljim uslovima za slobodne i poštene izbore", navodi Crta. 
 
Dodaju da "nalazi medijskog monitoringa govore o ozbiljnom deficitu političkog pluralizma u javnosti, a terenska istraživanja ukazuju na zabrinjavajuću rasprostranjenost političkih pritisaka na građane".
"Od 2016. godine kada smo počeli da posmatramo izbore, svedočimo konstantnoj eroziji izbornih uslova i odsustvu konkretnih mera koje bi suštinski mogle da zaustave urušavanje integriteta izbornog procesa a koje se pre svega odnose na probleme medijske neravnopravnosti učesnika izbora, zloupotrebe javnih resursa i pritisaka na birače", ocenjuje Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte. 
 
Crta poziva građane da se, ukoliko uoče primere funkcionerske kampanje ili zloupotrebe javnih resursa ili imaju saznanja o kupovini glasova i pritiscima na birače, obrate pravnom timu Crte na email: prijavi@crta.rs.
  • Cane

    07.11.2023 19:17
    Agencija za sprečavanje korupc
    Zašto Agencija za sprečavanje korupcije još na svom sajtu nije objavila spisak izabranih posmatrača izborne kampanje ?
  • milicica

    02.11.2023 15:45
    vec vidim
    pokradeni izbori
  • noname

    02.11.2023 15:27
    biće neka provokacija
    Majstori za afere će smisliti neku provokaciju dan do dva pred same izbore ne smem da napišem scenario

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija