Upis u katastar od 4. novembra isključivo digitalnim putem

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da će od subote, 4. novembra, građanima biti omogućen upis u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture isključivo digitalnim putem.
Upis u katastar od 4. novembra isključivo digitalnim putem
Foto: 021.rs
To će moći da urade uz stručnu podršku profesionalnih korisnika, advokata i geodetskih organizacija.
 
U saopštenju se navodi da je to rezultat promena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, dodajući da na taj način RGZ obezbeđuje efikasan upis u katastar, a ispravnost dokumenata proveravaće profesionalni korisnici.
Svi zahtevi koji su do sada podnošeni na šalterima katastarskih službi, podnosiće se isključivo preko profesionalnih korisnika, dodaje se u saopštenju.
 
Umesto 170 tradicionalnih šaltera, građani će na raspolaganju imati 4.000 digitalnih "šaltera", dostupnih 365 dana godišnje, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno.
Novi način sprečava falsifikovanje starih dokumenata, jer se sada isti prenose u digitalni format, a njihovu ispravnost i validnost proveravaju profesionalni korisnici.
 
Digitalni upis u katastar je jedini način da se onemogući manipulacija i intervencija na dokumentima i da se završi sa beskrajnim putevima papira koji dolaze i izlaze iz RGZ.
 
U saopštenju se dodaje i da će RGZ odgovarati na sva pitanja i nedoumice građana pristigle putem broja telefona Info centra 0700/500-500 i mejla info.centar@rgz.gov.rs.
 
Spisak advokata i geodetskih organizacija dostupni su građanima na sajtu RGZ, pozivom Info centra ili na istaknutom spisku na ulazima službi za katastar.
  • Pera

    06.11.2023 19:43
    Sramota
    Sramota!!!!! Organizovani lopovluk!!!!Neustavno. Drzavni organi du na usluzi narodu. A ne ucenjujuci narod da idu kod advokata, da ih odere da bi ostvarili upi imovine. Oboriti Zakon!!!
  • nenad Milošević

    06.11.2023 18:38
    protest
    Ne razumem šta od nas pravite , debile , šekao sam 3 godine da se reši žalba , spremio svu dokumentaciju zahtev , oni rkli obustavili smo rad po novom zakonu nemamo instrukcije , platio overe svih dokumenata popunio zahtev i sad moram kod advokata ili notara da n
    me oni šamaraju ciframa .
    bravo Mozgovi mali
  • Jovan

    04.11.2023 22:06
    Rgz
    Još jedna laž i prevara RGZ a,naravno na štetu gradjana. Običan zahtev za ispravku greške ne može da se reši od 2020 godine. Uvek se dobije informacija da je predmet u radu. Posebnq priča je drugostepeni organ, gde se predmeti rešavaju pet i više godina. Bruka i sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija