Izveštaj o nesreći u rudniku "Lubnica": Rudari propali kroz ugalj u bunkeru, dvojica poginula

Do nesreće u rudniku "Lubnica" kod Zaječara došlo je tokom radova na čišćenju zalepljenog uglja na obodima bunkera, na čemu su bila angažovana tri rudara, navodi se u preliminarnom izveštaju.
Rudari su, kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda jedan za drugim naprasno propali kroz ugalj, prenosi RTS.
Republička rudarska inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u JP PEU Resavica, Rudnik Lubnica pogon separacija u mestu Grljan, gde je juče došlo do nesreće u kojoj su dva radnika poginula, a jedan povređen.
 
Preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima vršeno čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera.
Radove na čišćenju su vršila tri zaposlena radnika ovog rudnika.
 
Tokom izvođenja radova u bunkeru dozirano je ispuštanje uglja, a procedura nalaže da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja.
Kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda, rudari su, jedan za drugim, naprasno propali kroz ugalj u bunkeru.
 
Ostali radnici separacije su, potom, započeli sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata, kako bi što pre oslobodili rudare koji su bili u bunkeru. Uspeli su da ih izvuku iz bunkera nakon 15 do 20 minuta.
 
Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera, navodi se u preliminarnom izveštaju.
 
Istraga se nastavlja.
  • rudar

    07.11.2023 07:42
    Radnici su morali biti vezani oko struka,bas zbog slucaja da ih povuce ugalj, kriv je poslovodja koji je vodio posao, kriv je inzenjer za bezbednost, kriv je diretkor rudnika lubnica. Ali niko neće da odgovara.
    nazalost, zato nas i desavaju nesrece u rudnicima.Nema odgovornosti
  • Anonymous

    05.11.2023 13:43
    Propisi
    Kakva crna procedura i otkopavanja(čišćenje) zalepljenog bunkera. Postoji samo rizik, davanje dodatne nadnice radniku, nema nikakve nagrade za rizičan poduhvat. Rukovodstvo poslovodja, nadzornik smene su morali da budu tu i prate rad. Radnici su morali biti obezbedjeni zaštitnim sredstvima i pojasevima sa užetom. Na takve poslove ne šalje se više od jedan radnik, treba da se spuštaju na smenu. Saučešće porodici nastradalih.
  • Platon

    04.11.2023 10:49
    Država
    Zar ne postoji vezivanje, kada postoji opasnost od propadanja (kao planinari na litici ili perači prozora)? Jadni ljudi i njihove porodice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.