Uskoro novo poskupljenje cigareta u Srbiji: Evo koliko koštaju u pojedinim zemljama EU

Uskoro stiže još jedno poskupljenje cigareta.
Uskoro novo poskupljenje cigareta u Srbiji: Evo koliko koštaju u pojedinim zemljama EU
Foto: Pixabay
Nakon vanrednog oktobarskog uvećanja akcize na cigarete od osam odsto, što je bilo treće poskupljenje u ovoj godini, za nešto manje od dva meseca, uslediće nova korekcija ovog nameta od 1,62 dinara po paklici. 
 
Taj na oko mali iznos dovešće od Nove godine do značajno veće korekcije cena, odnosno standardnih 10 dinara za pakovanje duvana.
Razlog za to je revidirani akcizni kalendar, koji je nedavno usvojen, i prema kome umesto dosadašnjih 1,5 dinara, od Nove godine će se ovaj državni namet uvećavati svakog januara i jula za 1,62 dinara po paklici. Tako će biti sve do kraja 2025. godine, kada se očekuje da se Srbija približi minimalnom iznosu Evropske unije od 1,8 evra po paklici, piše Blic.
 
Stručnjaci i Fiskalni savet smatraju da je to sasvim izvesno jer je nakon zakonskih promena u ovoj oblasti u septembru taj nivo prihoda već došao na 1,7 evra.
 
Treba da se zna da uz uvećanje specifične u cenu pakle cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 odsto koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. 
Zbog svih tih nameta proizvođači povećavaju cenu za 10 dinara što je realno očekivati da će primeniti i od 1. januara 2024. godine. Tada će u državu kasu umesto aktuelnih 90,99 da se slije 92,61 dinar po pakli. Ako se zna da je do prvog oktobra taj iznos bio 84,25 dinara onda je jasno da su planirani prihodi u budžetu po ovom osnovu za narednu godinu značajno veći od ovogodišnjih i iznosiće 135 milijardi dinara.
 
Akcize za cigarete u nekim zemljama EU u procentima učešća u paklici:
 
- 9,3 odsto Irska
 
- 6,9 odsto Francuska
 
- 5,8 odsto Holandija
 
- 3,6 odsto Nemačka
 
- 2,5 odsto Hrvatska i Rumunija
 
- 1,9 odsto Bugarska
 
- 1,7 odsto Srbija
Prosečne maloprodajne cene cigareta u pojedinim zemljama EU u evrima:
 
- 14,2 evra Irska
 
- 11 evra Francuska
 
- 7,5 evra Holandija
 
- 6,5 evra Nemačka
 
- 4,1 evra Hrvatska
 
- 3 evra Bugarska i Srbija
  • Zare

    06.11.2023 13:45
    Zar pusacima nije jasno da se neko bogati na racun njihovog zdravlja.
  • Vogi

    06.11.2023 10:11
    Vogi
    Sada su poskupeli po 10 dinara...malo im oce jos! Ok kao pusac nemam nista protiv da budu i 10 eura po paklici i zakon da se po javnim mestima nesme konzumirati cigarete sve je to uredu! Ali da primanja budu ista kao u EU jer ova poskupljenja sada na mesecnom nivou su jedan u nizu razloga da neglasam za AV jer prevrsili su svaki meru i bilo kakav prag strpljenja i tolerancije!!! Danas Cigarete sutra Alkohol...Hleba Mesa...a primanja najniza u Evropi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.