Novi Zakon o duvanu posebno reguliše e-cigarete: Ovo su ključne tačke

Ovih dana je objavljen Zakon o izmenama i dopunama zakona o duvanu u Službenom glasniku i donosi značajne promene u načinu regulacije proizvodnje, distribucije i konzumacije duvanskih proizvoda.
Novi Zakon o duvanu posebno reguliše e-cigarete: Ovo su ključne tačke
Foto: Pixabay
Ovaj zakon ima za cilj unapređenje javnog zdravlja, smanjenje štetnih posledica pušenja i jačanja kontrole nad duvanom. 
 
Koje su ključne tačake ovog zakona?
Nova kategorija
 
Novim zakonom obuhvaćena je i sve prisutnija kategorija elektronskih cigareta, odnosno srodni proizvodi kao proizvodi sa ili bez nikotina, koji se ne sastoje od duvana, ali koji u pogledu drugih kriterijuma odgovaraju duvanskim proizvodima. U srodne proizvode između ostalog spadaju jednokratne i dopunjive vejp elektronske cigarete, tečnost za punjenje elektronskih cigareta, biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, nikotinske vrećice i proizvodi za vodenu lulu.
Implementacija zakonske regulative
 
Vođeni direktivom i praksom uvođenja u Evropskoj uniji i implementacija ove zakonske regulative prati model i vremenske okvire uvođenja i tranziciju tržišta, omogućavajući svim učesnicima poslovanja u okviru ove kategorije da svoje poslovanje blagovremeno prilagode promenama. Konkretno do 1. januara 2025. biće dozvoljen uvoz i prometovanje po postojećoj praksi, a od tog datuma 2025. godine maksimalna količina nikotina će biti ograničena na dva odsto, a maksimalna zapremina u jednokratnim elektronskim cigaretama je dva mililitra tečnosti.
 
Registri
 
Kako bi se regulisala proizvodnja i uvoz srodnih proizvoda, uvode se dva nova registra koje vodi Uprava za duvan i to: Registar proizvođača srodnih proizvoda i Registar uvoznika srodnih proizvoda, dok je trgovac na malo upisan u Evidencionu listu o trgovcima na malo.
 
Nove zabrane
 
Novi zakon eksplicitno zabranjuje prodaju duvanskih i srodnih proizvoda maloletnicima. Zabranjena je i ponuda i prodaja duvanskih i srodnih proizvoda upotrebom jednog ili više sredstava komunikacije na daljinu i ličnim nuđenjem, samousluživanjem na prodajnom mestu, kao i prodaja cigareta i nikotinskih vrećica na komad. Zabranjena je usluga korišćenja vodene lule (nargile) u ugostiteljskim objektima, ukoliko se uz uslugu ne vrši prodaja duvana za vodenu lulu i proizvoda za vodenu lulu, kao i prodaja duvanskih i srodnih proizvoda u apotekama i specijalizovanim prodavnicama medicinskih sredstava.
 
Od dana stupanja na snagu ovog zakona, zabranjena je prodaja srodnih proizvoda na daljinu, što podrazumeva i online prodaju. Dakle, nakon 4. novembra 2023. godine, e-tečnosti, nikotinske baze, jednokratne e-cigarete i napunjeni kertridži se ne mogu poručivati online, dok se uređaji, baterije i rezervni delovi i dalje mogu poručivati.
 
Označavanje proizvoda
 
Novi zakon će od sada prepoznavati i obeležavanja srodnih proizvoda, kao i izgled, tekst i pozicioniranje zdravstvenog upozorenja. Obeležavanje duvanskih proizvoda u skladu je sa direktivom 2014/40/EU, a zdravstvena upozorenja bi trebalo da obuhvataju opšte upozorenje, informativnu poruku, tekstualna i kombinovana zdravstvena upozorenja, za koje je zakođe dat rok u skladu sa dinamikom uvođenja novog zakona.
Uvođenje taksi
 
Naknada za proizvođača kao i uvoznike srodnih proizvoda iznosi 5 miliona dinara koja se plaća u pet jednakih godišnjih rata. Taksa za svaki maloprodajni objekat u čiji asortiman su ulistani ovi proizvodi iznosiće dvadeset pet hiljada dinara godišnje. Dozvola za obavljanje delatnosti trgovine na malo duvanskih i srodnih proizvoda izdaje se na period od dve godine, a rešenje o upisu u Registar srodnih proizvoda izdaje se za period od pet godina.
 
Povećanje poreza i taksi na duvanske i srodne proizvode može rezultirati povećanjem cena cigareta i srodnih proizvoda, te se svi proizvođači i uvoznici moraju prilagoditi ovim promenama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.