Pozivi za unapređenje energetske efikasnosti zgrada priključenih na daljinsko grejanje

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), "Javni ESCO projekat".
Pozivi za unapređenje energetske efikasnosti zgrada priključenih na daljinsko grejanje
Foto: Pixabay
Cilj je unapređenje energetske efikasnosti u zgradama priključenim na daljinsko grejanje i prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
 
Program predviđa da se bespovratnim sredstvima stambenim zajednicama pokrivaju troškovi pripreme elaborata energetske efikasnosti, odgovarajućih studija i 50 odsto vrednosti investicija.
Preostalih 50 odsto vrednosti investicija građani bi otplaćivali sami, kroz račun za grejanje.
 
Prilikom otplate vodiće se računa da ukupan iznos godišnjeg izdatka za grejanje i otplate investicija u zbiru ne prelazi ili bude minimalno iznad vrednosti računa koji su stanari plaćali godišnje.
Javni pozivi do sada su raspisani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju i Trsteniku, a očekuje se da uskoro budu raspisani i u Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Valjevu i Zrenjaninu.
 
Vrednost projekta je 64,5 miliona evra, od čega je 50 miliona zajam EBRD, a 14,5 miliona obezbeđuje se iz donacija.
  • Zamajavanje

    07.11.2023 08:52
    @ Realista
    Dobro je što ste napisali. Da se zna. Prevara za prevarom.
  • Ha

    07.11.2023 07:27
    Ha
    Pustite vi nama grejanje kakvo je bilo pre 10 godina, izgradite toplane jer od Tita niste ništa uradili. Gradite puteve, to je najlakše i najvidljivije, a mi se smrzavamo u stanovima jer vam je loš sistem. Zgrada naša ima 10cm stiropora!
  • Realista

    06.11.2023 23:11
    posledica ili poledica?
    Poučen iskustvom iz regiona i same srbije to vam izgleda ovako: postavljanje termičke izolacije na fasadi košta 30 evra po m2 za svakog ko pita, međutim kako to sada plaća država "atestiranim" kompanijama, postavljanje je 70 evra/m2, 50% plati država a vi ostalih 35 evra po kvadratu dotičnoj kompaniji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.