Upis u katastar samo uz pomoć advokata i geodetskih organizacija: Koliko će to koštati građane?

Činjenica da od sada građani dokumentaciju i zahteve katastru podnose isključivo onlajn, preko advokata i geodetskih organizacija - sa sobom je donela nove troškove.
Upis u katastar samo uz pomoć advokata i geodetskih organizacija: Koliko će to koštati građane?
Foto: 021.rs
Jer, sada uz taksu koju plaćamo RGZ-u, moramo da platimo i uslugu advokata ili geodete. A taj iznos - nije mali, piše N1.
 
Za svaki promet nepokretnosti, bilo da se kuća, stan ili zemljište prodaju, poklanjaju, nasleđuju, javni beležnici u roku od 24 sata šalju katastru svu potrebnu dokumentaciju za upis u katastar, koji ima rok od pet dana da tu promenu upiše. Građani u tim situacijama ne odlaze na šalter RGZ.
 
Svi ostali građani, koji na šaltere RGZ odlaze da bi u katastar upisali neupisane stanove iz otkupa, legalizovali nelegalizovane, upisali nedostajući JMBG vlasnika nekretnine, podnosili žalbe na već doneta rešenja, registrovali spajanje parcela… od sada su pravi šalter zamenili - elektronskim.
A, da bi došli do elektronskog šaltera, potrebni su im takozvani profesionalni korisnici - advokati i geodetske organizacije.
 
"Sve zahteve koje su građani do sada podnosili na šalterima katastarskih službi, od 4. novembra podnosiće isključivo digitalno i to preko profesionalnih korisnika - advokata i geodetskih organizacija", oglasio se RGZ saopštenjem.
 
Ono što u saopštenju nije pomenuto jeste da će građani morati da plate uslugu advokata ili geodetske organizacije.
 
Tarifa advokata je precizna i predviđa iznos od 24.750 dinara za podnošenje zahteva u katastar, bez obzira da li je reč samo o jednostavnoj dopuni podataka ili komplikovanijoj "papirologiji".
Naravno, u praksi je, kako potvrđuju advokati za N1, moguć dogovor sa strankama, pa u slučaju jednostavnih procedura ova tarifa biva niža.
 
Ono što je za građane sigurno, to je da će imati dva troška - propisane takse za posao vezan za katastar i trošak usluge advokata ili geodetske organizacije, već u zavisnosti šta je osnov za upis u katastar.
 
U trenutku nastaka ovog teksta na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, na listi profesionalnih korisnika, navedeni su kontakti tačno 3.406 advokata i 679 geodetskih organizacija. Upravo to su adrese preko kojih će građani pristupati e-šalteru katastra, umesto onom pravom, za šta su do sada zakazivali termine.
 
Koji zahtevi idu preko advokata
 
"Advokati putem eŠaltera mogu podneti sledeće zahteve u katastar nepokretnosti: promena imaoca prava na nepokretnosti, promena vrste prava - konverzija,  upis drugih stvarnih i obligacionih prava, predbeležba objekta u izgradnji. Zatim upis hipoteke, brisanje hipoteke, upis zabeležbe, brisanje zabeležbi, brisanje drugih stvarnih i obligacionih prava. Potom zahtev za promenu indikacija pravnog lica, zahtev za promenu indikacija fizičkog lica, zahtev za upis JMBG, promena namene zemljišta, utvrđivanje, izmena i gašenje kućnog broja, promena načina korišćenja i kategorije klase zemljišta, kao i ispravka vrste / imaoca prava, ispravka ličnih podataka, ispravka podataka o hipoteci, ispravka podataka o zabeležbi i drugim stvarnim i obligacionim pravima", navodi se na sajtu RGZ.
 
Koji zahtevi idu preko geodetskih organizacija
 
Kada je reč o geodetskim organizacijama, one preko eŠaltera mogu podneti sledeće zahteve u katastar nepokretnosti: spajanje parcela, deoba parcele, realizacija projekta parcelacije/preparcelacije.
 
Zatim, preko njih ide i ponošenje zahteva za promenu podataka o objektu, promenu nastalu izgradnjom i dogradnjom objekta sa promenom gabarita, kao i promenu nastalu dogradnjom objekta bez promene gabarita.
 
Geodetske organizacije podnose zahteve i za uklanjanje objekta ili dela objekta, ispravku greške u postupku obnove granica parcele, ispravku atributnih podataka o objektu/posebnom delu, utvrđivanje, izmenu i gašenje kućnog broja, uređenje međe pred sudom, promena načina korišćenja i kategorije klase zemljišta.
 
Ovde troškovi već zavise od posla koji radi geodetska organizacija u konkretnom slučaju.
Republički geodetski zavod će, kako je objavljeno, odgovarati na sva pitanja i nedoumice građana pristigle na broj telefona Info centra 0700/500-500 i mejla info.centar@rgz.gov.rs.
 
Spisak advokata i geodetskih organizacija dostupni su građanima na sajtu RGZ, pozivom Info centra ili na istaknutom spisku na ulazima službi za katastar.
  • Mbm

    16.04.2024 17:11
    Zloupotreba stecenih prava
    RGZ, SKN Zemun upisuje sta god da im dostave bilo advokati bilo geodete (o tome ne znaju nista), jer, kako kazu, oni ne znaju da li je trazilac uknjizbe vlasnik i tirular ili ne, da li je predlozeno za dokaz o vlasnistvu autentično i tacno ili ne, niti znaju kako da kod pokusaja zloupotrebe svojinskih i vlasnickih prava utvrdjenih titulara, iste o pokusaju zloupotrebe oreko njihove kancekarije ili geodete koje niko ne kontroliše, vladnike obaveste. Zahteve izvrsavaju jer je "klijent trazilac" plario ili je rekao da ce platiti, a RGZ unosi bez kontrole Suda i cesto krsenjem sudskih utvrdjenja i odluka, precesto javne isprave Zemljisna knjiga i geneza utvrdjenja. Tipičan i dokazima utvrdjen takav slucaj zloupotrebe, brsi se od "casnih" gradjana u ulici Karla Soprona, kucni br 21, KO Zemun, Kalvarija, gde RGZ kod dokazanog i distacljenih dokaza u upravnom postupku, knjizi NEVLASNIKA za vladnika tudje imovine. Komentar o zlorabi preko RGZ dostavlja utvrdjeni Sudom i sudskim odlukama, vlasnik i tirular prava svojine, i moli da se isri OBJAVI.
  • Dragan

    16.04.2024 08:51
    Mafijaska drzava..
  • Laki

    08.03.2024 14:42
    Primedba
    Za dodatnu dokumentaciju 200€??? Za nesto sto nisam kriv dati tolike pare, za nesto sto je napravljen previd od strane vlasnika??? Ovo je strašno, kao da smo svi lopovi i kriminalci pa imamo para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija